Predstavnici Grada Vukovara, gradske tvrtke Tehnostan i Prvog plinarskog društva Vukovar (PPD) u sljedećih će nekoliko dana postići dogovor koji bi omogućio grijanje dijelu građana ovog grada koji su jučer ostali bez njega, neslužbeno se doznaje iz krugova pregovarača. Naime, stanari 142 stana u vukovarskim stambenim zgradama, te zaposlenici županijske uprave i Ureda državne uprave u tom gradu ostali su jučer ujutro bez grijanja. Vukovarska gradska komunalna tvrtka Tehnostan izvijestila je da tim građanima ne može osigurati uslugu grijanja jer joj je od 16. rujna blokiran račun i stoga više ne mogu kupovati lož ulje na koje radi ovaj dio njihovih postrojenja. Račun je blokirala tvrtka Prvo plinarsko društvo Vukovar (PPD) kojem Tehnostan duguje 5,9 milijuna kuna za isporučeni plin. Međutim, PPD nije obustavio isporuku plina tako da veći dio građana Vukovara koje Tehnostan grije kroz plinska postrojenja i dalje ima grijanje. "PPD je kontinuirano inicirao pregovore za rješavanje ovog problema. U konačnici smo zatražili prijedlog podmirenja obveza prema PPD-u, a s obzirom da do zadanog roka nije pronađeno rješenje bili smo primorani blokirati račun tvrtke Tehnostan. PPD i dalje aktivno radi na rješavanju nastale situacije jer naš je cilj osigurati nesmetano poslovanje obije tvrtke", priopćili su jučer iz PPD-a. 
Donedavni prvi čovjek Vukovara Željko Sabo rekao je da bi da on na čelu grada stvari rješavao istovremeno na dva mjesta. "Prvo na državnoj razini da se pokuša riješiti problem višegodišnjih dugovanja Tehnostanu, a drugo obratio bih se vlasniku PPD-a i zamolio ga da na desetak dana odblokira račun kako bi se dao prostor Tehnostanu da plati HEP-u račune za struju i pokuša riješiti problem s nabavom lož ulja. HDZ je ovog ljeta najavljivao da će grijanje u Vukovaru biti ne samo biti riješeno sličnih problema nego i unaprijeđeno", rekao je Sabo. Pojasnio je da je Tehnostan u probleme ušao još prije desetak godina dok je na čelu Vukovara bi Vladimir Štengl (HDZ). 
"Tada sam kao oporba upozoravao da Tehnostan, koji je i upravitelj stambenih zgrada, radi protuzakonito kada traži da pričuvu plaćaju stanari, a ne vlasnik stanova. A vlasnik je hrvatska država. Oni stanari koji su pričuvu ipak plaćali zatražili su kasnije povrat novca pa Tehnostan mora za to izdvojiti oko četiri milijuna kuna. Osim toga veliki dio stanara ne plaća račune za grijanje pa je tu dug narastao na još osam do devet milijuna kuna. Tehnostan je zbog toga u minusu oko 13 milijuna kuna i zbog toga je nastao dug prema PPD-u od skoro šest milijuna kuna" rekao je Sabo. Dodao je da se nada da će Povjerenstvo na razini države početi rješavati ovaj problem - da država plati pričuvu Tehnostanu, te da utjera ili na neki drugi način riješi dugove nastale jer dio stanara u državnim stanovima ne plaća račune, piše Novi list.