U Zenici je prošli tjedan otvorena Toplana Zenica te je uvođenjem toplinarstva riješen višegodišnji problem grijanja u tom bosanskohercegovačkom gradu. 

Partneri u tom povijesnom projektu za Zenicu su kompanija ArcelorMittal Zenica, Grad Zenica, KPA Unicon i FinnFund iz Finske. Kreditna sredstva u iznosu od 41 milijun eura osigurala je Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Ostalih 12 milijuna eura pak osigurali su izravnim ulaganjem partneri u zajedničkoj kompaniji. 

"Zahvaljujući ovoj suradnji, omogućili smo građanima Zenice pouzdano, kvalitetno, ekološki prihvatljivo i sigurno grijanje stambenih i poslovnih prostora", izjavio je Fuad Kasumović, gradonačelnik Zenice, dodajući kako će građani tog grada u idućih sedam godina imati istu cijenu grijanja. 

Također, naglasio je kako je Zenica prvi grad u Bosni i Hercegovini koji je ušao u Program zelenih gradova Europe.

 

Prirodni plin 

Generalni direktor ArcelorMittal Zenica Nikhil Mehta je istaknuo kako nova toplana osigurava energiju potrebnu za proizvodnju čelika u kompaniji ArcelorMittal Zenica. 

"Osim toga, projekt je od iznimnog značaja za lokalnu zajednicu jer nova toplana predstavlja dugoročno rješenje za stabilnu i kontinuiranu isporuku toplinske energije u Zenici. Za rad starih kotlova koristilo se u prosjeku više od 150.000 tona ugljena godišnje, što je u potpunosti otklonjeno ugradnjom novih plinskih kotlova. Ovaj projekt je najbolji primjer da ArcelorMittal vidi svoju budućnost u BiH dugoročno", napomenuo je. 

Ta toplana, javlja Grad Zenica, radi s tri nova kotla, što pridonosi sigurnoj isporuci toplinske energije

"U skladu sa svakodnevnim korisničkim potrebama, a i za svoju proizvodnju, nova Toplana koristi koksni i visokopećni plin, koji su proizvod metalurško-tehnološkog procesa u ArcelorMittalu Zenica. Također, postrojenja nove toplane, u slučaju potrebe, mogu koristiti i prirodni plin. Uz ove pogodnosti, projekt donosi i napredak u zaštiti okoliša zeničke kotline, posebice u zimskom razdoblju jer će značajno smanjiti emisije sumpornog dioksida i prašine, i to za 80 posto. Toplana Zenica je dizajnirana kako bi ispunila sve relevantne ekološke standarde Europske unije i zakonske propise BiH", rekao je Emir Krgo, generalni direktor Toplane Zenica.