U Ivanić-Gradu je počela izgradnja Regionalnog vodoopskrbnog sustava Zagreb-istok, financijski dosad najznačajnijega infrastrukturnog projekta u Zagrebačkoj županiji. Vrijedan je 883,8 milijuna kuna, a obuhvaća područje četiri grada i 10 općina u istočnom dijelu županije. 

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić je rekao kako se o ovome projektu priča već četrdesetak godina, no ozbiljnije se počeo pripremati 2007. kada je donesena odluka o osnivanju Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije. "Realizacijom ovoga projekta gotovo sva kućanstva u istočnom dijelu županije moći će se priključiti na javni vodoopskrbni sustav, nestat će i sada veliki gubici na vodovodnoj mreži, a ova će investicija imati i veliki učinak na gospodarstvo, posebice u sektoru građevine", dodao je župan.

 

Strateški projekt 

Od ukupne vrijednosti investicije - 883,8 milijuna kuna, prihvatljivi trošak za EU sufinanciranje iznosi 707,1 milijun kuna, objavljeno je na stranicama Zagrebačke županije. Iz Kohezijskog fonda EU osigurano je 483,9 milijuna kuna, Vodoopskrba i odvodnja Zagrebačke županije, kao nositelj projekta, osigurat će 44,6 milijuna, dok će se iz državnog proračuna i proračuna Hrvatskih voda izdvojiti po 89,2 milijuna kuna. 

"Sva sreća, postali smo članica EU i napokon smo mogli osigurati sredstva za realizaciju ovoga projekta. Počeli smo u Ivanić-Gradu, gdje ćemo rekonstruirati oko 46 kilometara postojeće mreže. Kroz mjesec dana radovi počinju i u Dugom Selu, kroz dva mjeseca u Svetom Ivanu Zelinu, potom kreću radovi na vodocrpilištu Kosnica, a do kraja godine počet će i u Vrbovcu", rekao je Tomislav Masten, direktor Vodoopskrbe i odvodnje Zagrebačke županije, dodavši da će se radovi odvijati kroz naredne četiri godine. 

Inače, projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije Zagreb-istok proglašen je početkom 2018. strateškim investicijskim projektom Republike Hrvatske.