Na svjetskom tržištu pa i u Hrvatskoj došlo je do nestašice helija, što je za posljedicu imalo udvostručenje cijena i probleme za mnoge tvrtke i ustanove (posebice zdravstvene) koje ga koriste. 

Na moguću nestašicu tog tehnički važnog plemenitog plina svjetski su stručnjaci počeli upozoravati još od 2012. godine jer, iako helija na Zemlji ima razmjerno mnogo, tehnički jednostavno i jeftino je samo njegovo dobivanje iz Zemljine kore. Naime, helij se ne može sintetizirati, a njegovo zahvaćanje iz atmosfere je tehnički vrlo složeno i stoga iznimno skupo.


Razlozi nestašice

Helij se danas ponajviše koristi u zdravstvu, za potrebe uređaja za magnetsku rezonanciju, za zavarivanje i u zrakoplovstvu i industriji zabave (tj. za punjenje balona). Zbog nestašice je cijena boce sa stlačenim helijem na 200 bar na hrvatskom tržištu gotovo udvostručena.

Kao neki od razloga za poremećaj na tržištu ističu se sankcije koje je Kataru nametnula susjedna Saudijska Arabija, čime je raspoloživost helija na svjetskom tržištu smanjena za 30%, ali i ograničenje njegovog izvoza iz Rusije koje je 2018. godine uveo Gazprom. 


Stanje na hrvatskom tržištu

Prema podacima tvrtke Messer Croatia plin, sav helij se za hrvatsko tržište uvozi jer u svijetu postoji tek nekoliko izvora helija, a najznačajniji su u Kataru te u Wyomingu i Teksasu u Sjedinjenim Američkim Državama. Messer je zbog toga uveo listu prioriteta opskrbe, pri čemu su na prvom mjestu zdravstvene industrije i prerađivačka industrija koja ga koristi u tehnološkim postupcima i za zavarivanje. S druge strane, kupci koji ga trebaju za punjenje balona trenutačno se ne opskrbljuju. 

Na hrvatsko tržište helij se uvozi najviše iz SAD-a, Italije, Mađarske i Njemačke, a ukupna vrijednost uvoza iznosi oko 7,9 mil. kuna godišnje, kolika je bila 2018. godine, objavio je 'Novac', specijalizirani prilog 'Jutarnjeg lista'.