Nijemci bi mogli preopteretiti svoju elektroenergetsku mrežu jer se prebacuju na neučinkovite električne grijače u pokušaju da izbjegnu nestašice plina ove zime, upozorile su elektropivredne tvrtke u članku objavljenom u nedjelju. Kućanstva su se opskrbljivala električnim grijačima, uključujući prijenosne uređaje, pokazuju podaci o prodaji, zbog straha da bi Rusija mogla smanjiti ili dodatno ograničiti opskrbu plinom nakon rata u Ukrajini. Nijemci su tijekom prve polovice godine kupili 600.000 električnih grijaćih uređaja, što je gotovo 35% više nego godinu dana ranije, prema podacima GfK-a koji se bavi istraživanjem tržišta. 

Generalni direktor Njemačke udruge energetskih i vodovodnih poduzeća, BDEW, rekao je za dnevnik Handelsblatt da bi korisnici mogli imati još veće račune za struju ako uređaje ne koriste štedljivo. "I mogu preopteretiti električne mreže, na primjer kada mnoga kućanstva uključe svoje grijalice u jednom dijelu grada, primjerice, u isto vrijeme u hladnoj zimskoj noći", citirana je direktorica BDEW-a Kerstin Andreae

Visoki računi

Rekla je da razumije strahove ljudi od hladnih domova, ali neki od mehanizama suočavanja sa situacijom mogli bi im se obiti o glavu. Njemačka vlada obećala je da će industrijski korisnici biti prvi koji će biti racionirani u slučaju manjka energenata te da će privatna kućanstva biti pošteđena rezova. 

Predsjednik njemačke savezne mrežne agencije također je rekao da bi lokalni nestanci struje mogli biti rezultat vršnog korištenja grijača, prema subotnjem intervjuu za novine Tagesspiegel. Klaus Mueller je dodao da bi čak i usred "vrlo visokih" cijena plina, električne grijalice i dalje koštale korisnike više od centralnog grijanja na plin, koje je najčešći oblik grijanja stambenih objekata u zemlji, prenosi Reuters.