Potrošnja energije za grijanje u kućanstvima u Njemačkoj je u 2018. povećana za 2% u odnosu na prethodnu godinu. To istodobno znači da su i ukupni troškovi za grijanje u 2018. bili veći od onih u 2017. godini, uzme li se u obzir da cijene energije stagniraju. 

Uz to, stručnjaci Njemačkog instituta za gospodarska istraživanja (DIW) izračunali su da su potrebe za energijom za grijanje po površini stambenog prostora još 2015. godine porasle za 6% i premašile su vrijednosti iz 2010. To sve pokazuju podaci iz 'Toplinskog monitora za 2018. godinu' koji je nedavno objavila njemačka energetska tvrtka Ista, a koji se temelje na proračunu troškova za grijanje više od 300 000 obiteljskih kuća u Njemačkoj i u kojem su u obzir uzeti i klimatološki i podaci o vremenskim prilikama.

Istodobno su potrebe za energijom za grijanje po površini stambenog prostora na području nekadašnje Zapadne Njemačke za 7% veći od onih na području nekadašnje Istočne Njemačke, a ta je razlika u 2018. još i povećana u odnosu na prethodnu godinu. Kao glavni razlog za to ističu se značajna ulaganja u energetsku obnovu zgrada i sustava grijanja na području nekadašnje Istočne Njemačke u proteklih četvrt stoljeća, izvijestilo je glasilo Udruge njemačkih inženjera (VDI), stručni tjednik 'VDI Nachrichten'.