Dugoočekivana izgradnja vodoopskrbnog sustava za zadarske otoke dolazi u novu fazu. 

Naime, kreće se s izradom preostale projektno-tehničke dokumentacije kako bi se u narednom razdoblju projekt mogao pripremiti za apliciranje putem europskih fondova, dogovoreno je nedavno na sastanku u Vladi. 

Projekt bi obuhvatio, objavljeno je na stranicama Zadarske županije, gradnju vodovodne mreže za drugi prsten zadarskih otoka, uključujući Dugi otok i Zverinac u općini Sali, Rivanj i Sestrunj u općini Preko te sve ostale otoke koji administrativno pripadaju Gradu Zadru.

 

Ostanak na otoku 

"Ovo je samo nastavak zacrtanog plana da sva naselja u našoj županiji imaju pitku vodu. Na ovom projektu radimo već dulje vrijeme s Hrvatskim vodama i mogu reći da se iznimno veselim njegovoj realizaciji. Naši otoci su naš biser, a vjerujem da ne treba posebice isticati kako će izgradnja vodovoda pridonijeti kvaliteti života svih stanovnika i njihovom ostanku na otoku, ali i dodatnom razvoju turizma", kazao je župan Zadarske županije Božidar Longin, dodavši kako je procijenjena vrijednost projekta gradnje vodovodne mreže na otočnom prostoru oko 470 milijuna kuna.

"Korak smo bliže rješavanju najvažnijeg projekta za naše otočane. Izgradnja vodoopskrbnog sustava i/ili uspostava desalinizatora donosi trajnu i potpunu opskrbu vodom za naših sedam otoka od Iža do Premude. Dobro znamo koliko svih ovih godina ulažemo i truda i novca u dostavu vode vodonoscem, popravke i održavanje mjesnih cisterni, a kako bismo zadovoljili osnovne potrebe za vodom ljudi na našim otocima. Iako je veliki posao pred nama, vjerujem kako će sva dokumentacija biti gotova u planiranom roku, a u partnerstvu s Vladom te projekte i dovesti u konačnu funkciju kroz programsko razdoblje EU-a 2021 – 2027.", istaknuo je gradonačelnik Zadra Branko Dukić

Izradu projektne dokumentacije financirat će Hrvatske vode sredstvima iz Europskog fonda za oporavak, a nositelj projekta gradnje vodoopskrbnog sustava prema otocima bit će Vodovod iz Zadra.