U okviru projekta Poticanje razvoja obnovljivih izvora energije – razvoj tržišta biomase, krajem proteklog tjedna u Novom Pazaru u Srbiji potpisan je ugovor između Gradske toplane Novi Pazar i tvrtke (izvođača radova) Izolir Zrenjanin o gradnji novog toplovoda i obnovu postojećeg. Taj projekt ostvaruje Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije u suradnji s njemačkom razvojnom bankom KfW (Kreditanstalt für Wiederaufbau). 

Državni tajnik u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije Zoran Lakićević, koji je prisustvovao potpisivanju tog ugovora, izjavio je kako će Novi Pazar spremno dočekati sljedeću ogrjevnu sezonu i da će ona biti održiva, bez štetnog utjecaja okoliš. 

Također, kazao je kako će se emisije štetnih plinova (ugljikova dioksida) iz toplinarskog sustava smanjiti za više od 90 posto, uz uklanjanje emisija sumporovog dioksida.

 

Dvije nove kotlovnice

K tomu, izvijestilo je Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije, on je naglasio kako je vrijednost gradnje nove toplane 6,5 milijuna eura. Vrijednost potpisanog ugovora pak je 1,6 milijuna eura. Pritom valja naglasiti kako će u sklopu tog projekta krajem travnja biti potpisan i ugovor za podstanice. Prema očekivanjima, svi radovi trebali bi završiti do 1. listopada, tj. do početka sezone grijanja. 

Zahvaljujući tom projektu, rekao je gradonačelnik Novog Pazara Nihat Biševac, toplana će se izmjestiti iz gradskog središta, tj. bit će izgrađena nova u industrijskoj zoni. Tako će se na zadovoljstvo građana onečišćenje svesti na najmanju moguću mjeru i udisat će se čišći zrak. 

"Realizacijom ovog projekta ćemo u potpunosti izbaciti mazut iz uporabe. U pregovorima smo s Ministarstvom rudarstva i energetike kako bismo pokrenuli aktivnosti i osigurali sredstva da dvije kotlovnice u Lugu i Boru koje trenutačno koriste ugljen kao energent, u nadolazećem razdoblju prijeđu na obnovljive izvore", istaknuo je.