U okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021. - 2026. za financiranje provedbe investicijskih projekata sustava javne vodoopskrbe i odvodnje u Zagrebu je jučer uručeno 25 novih ugovora o dodjeli bespovratnih sredstava. 

Ugovore je javnim isporučiteljima vodnih usluga uručio predsjednik Vlade Andrej Plenković, uz ministra gospodarstva i održivog razvoja Tomislava Ćorića i generalnog direktora Hrvatskih voda Zorana Đurokovića

Sredstvima NPOO-a sufinancirat će se sustavi javne vodoopskrbeodvodnje ukupne vrijednosti 394 milijuna kuna, od čega je 241 milijun kuna bespovratnih sredstava EU-a. Maksimalan iznos bespovratnih sredstava, raspoloživ za dodjelu u okviru ovog poziva, iznosi 800 milijuna kuna.

 

Novi poziv

Ukupno su odobrene 73 projektne prijave ukupne vrijednosti veće od 1,1 milijardu kuna, od čega bespovratna sredstva EU-a iznose više od 700 milijuna kuna, izvijestilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja (MINGOR)

Kako je ovaj poziv namijenjen isključivo za investicije na kojima su radovi već počeli, ministar Ćorić je najavio i objavu novog poziva za financiranje projekata. Tim će se pozivom moći financirati i investicije na kojima radovi do trenutka objave poziva još nisu započeli, a imaju spremne građevinske dozvole.

Poziv će, kako je ministar najavio, biti objavljen do kraja ovog mjeseca, a ukupna vrijednost bespovratnih sredstava bit će milijardu kuna.