U Rijeci je ovaj tjedan potpisan Ugovor o izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) na lokaciji Delta, u sklopu 1,76 milijardi kuna vrijednog projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka' sufinanciranog sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda. 

Izvođač radova je zajednica ponuditelja China Energy Engineering Group Jiangsu Power Design Institute i SUMEC Complete Equipment and Engineering. Vrijednost ugovora iznosi gotovo 653,3 milijuna kuna, a rok za njegovo izvršenje je najviše 1520 dana. 

Novi UPOV aglomeracije Rijeka imat će kapacitet pročišćavanja za opterećenje od 200 tisuća ekvivalent stanovnika i maksimalni protok od tisuću litara u sekundi. Bit će drugog stupnja pročišćavanja za biološku liniju obrade otpadnih voda, sa stanicom za prihvat sadržaja septičkih jama, anaerobnom digestijom, dehidracijom otpadnog mulja i termalnim sušenjem mulja. 

Otpadne vode biološki će se obraditi prije njihova ispuštanja u more, a mulj će se obraditi i sušiti do sadržaja od najmanje 90 posto suhe tvari. Predviđeno je da svi dijelovi uređaja budu u zatvorenim objektima, a izgradit će se na Delti, u blizini postojećeg uređaja, na desnoj obali Rječine.

 

Viša razina pročišćavanja 

"Ovo je iznimno velik i važan projekt. Zahvaljujući njemu, Rijeka će idućih godina postati značajno gradilište u vodnokomunalnom smislu, a od izvođača očekujemo da u roku i na najbolji način izgradi svu potrebnu infrastrukturu", izjavio je Tomislav Ćorić, ministar gospodarstva i održivog razvoja. 

"Ovo je velik korak u realizaciji jednog od najvećih vodnokomunalnih projekata u Hrvatskoj. Pozdravljamo početak uspješne suradnje s odabranim izvođačem te s nestrpljenjem očekujemo radove koji će osigurati višu razinu pročišćavanja otpadnih voda u skladu s europskim standardima i time bolju zaštitu okoliša na našem području", rekao je Andrej Marochini, direktor komunalne tvrtke Vodovod i kanalizacija iz Rijeke.

 

Voda iz špine 

Radovi obuhvaćeni Ugovorom uključuju projektiranje, ishođenje potrebnih dozvola i suglasnosti, nabavu, izgradnju, dovršenje, testove po dovršetku, puštanje u rad, pokusni rad, tehnički pregled, obuku osoblja naručitelja, ishođenje uporabne dozvole, dokazivanje jamčenih operativnih troškova za UPOV Rijeka tijekom pokusnog rada te sve vezane poslove, uključivo pripremne terenske radove i otklanjanje nedostataka tijekom razdoblja odgovornosti za njih, izvijestila je riječka tvrtka Vodovod i kanalizacija. 

"Ovaj projekt predstavlja ulaganje u budućnost Rijeke, kao pametnog, zelenog i čistog grada prilagođenog potrebama svih građana. Dugoročno, ovaj je projekt jamstvo čistog mora i čistih plaža u samom srcu grada, što ima iznimnu važnost u svjetlu stalnog turističkog rasta Rijeke. Još važnija od toga je činjenica da će, zahvaljujući ovom projektu, naši unuci i dalje moći piti visokokvalitetnu i u cijeloj Hrvatskoj poznatu, riječku vodu iz špine", naglasio je Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke, priopćeno je iz Paradigma komunikacija.

voda banner