Za sprječavanje prijenosa, odnosno zaraze opasnim virusima i/ili bakterijima koje su u zraku ili se prenose nakon kontakta sa zaraženim ljudima sada može poslužiti i ATHMOSS. To je visokoučinkoviti uređaj za pročišćivanje zraka na osnovi ultraljubičastog C zračenja (UV-C), a dodatno je opremljen HEPA filtrom kako bi se ostvarila najveća moguća učinkovitost. To je ujedno u potpunosti europski proizvod koji je razvila i proizvodi tvrtka Microwell, inovativni slovački proizvođač uređaja za obradu zraka, čiji je dugogodišnji zastupnik za područja Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Kosova i Albanije tvrtka EMA iz Zagreba.


UV-C zračenje

UV-C zračenje je UV zračenje s valnom duljinom od 253,7 nm. Uzrokuje oštećenje deoksiribonukleinske kiseline (DNK) virusa i mikroba, uzrokujući njihovo umiranje. Pri tome je ATHMOSS izveden tako da tijekom rada ne emitira UV-C zračenje izvan dezinfekcijske komore koja se nalazi zaštićena unutar uređaja. Stoga je ATHMOSS potpuno siguran za dezinfekciju mjesta gdje borave ljudi.


Način rada

Zrak iz prostorije se pomoću ventilatora usisava u ATHMOSS i provlači preko filtra koji zadržava veće čestice onečišćenja. Nakon toga ulazi u dezinfekcijsku komoru microCLEAN+ sa šest snažnih UV-C 'ozon free' lampi. Komora za dezinfekciju ima ekstrareflektirajuću površinu koja odražava 80% emitiranog UV-C zračenja i posebno je izvedena da usporava protok zraka stvarajući kovitlajući Karmannov efekt. Time se postiže dulji boravak virusa i mikroba u dezinfekcijskoj komori i dodatno povećava njihova izloženost UV-C zračenju. Na taj način ATHMOSS vrlo učinkovito čisti zrak od neželjenih mikroorganizama.
Na izlazu iz komore za dezinfekciju smješten je snažan HEPA filtar koji zadržava sve čestice veće od 0,3 μm. Čist i dezinficiran zrak vraća se natrag u prostor nakon prolaska kroz filtar. Komora za dezinfekciju microCLEAN+ izvedena je tako da ne emitira nikakvo UV-C svjetlo pa se ATHMOSS može koristiti i u nazočnosti ljudi.

Dodatna funkcija koju ATMOSS ima ujedno je i inovacija i patent tvrtke Microwell. To je MicroLIGHT+  - svjetiljka u boji na gornjoj strani uređaja koja pokazuje trenutačno stanje relativne vlažnosti zraka u prostoru, pri čemu zelena boja označava optimalnu vlažnost zraka. To je važna informacija kada je u pitanju borba protiv virusa.


Primjena

Uređaj ATHMOSS se može koristiti u bolnicama i poliklinikama, stomatološkim ordinacijama, bankama, poštanskim uredima, poslovnim prostorima, sobama za sastanke, centrima za wellness i fitness, sportskim centrima, restoranima, barovima i klubovima, hotelima, domovima umirovljenika, školama, fakultetima i drugim obrazovnim ustanovama, dječjim vrtićima, kongresnim centrima i predavaonicama, muzejima i drugim kulturnim ustanovama, trgovinama, kozmetičkim i frizerskim salonima i svim ostalim zatvorenim prostorima u kojima borave ljudi.

Stoga se i ATHMOSS proizvodi u dvije izvedbe: 
• 'Office', za prostore veličine do 450 m3
• 'Industry', za prostore veličine do 600 m3.

Može se postaviti na zid ili isporučiti s mobilnim podnim nosačem koji je namjestiv po visini (145 - 185 cm). Iznimno je ekonomičan za korištenje i održavanje, a jedino je važno na vrijeme mijenjati potrošne dijelove:
• filtar za zrak klase G3: svakih 3 - 12 mjeseci
• šest snažnih UV-C lampi koje ne emitiraju ozon: svakih 9000 h rada
• HEPA filtar: svakih 6 - 12 mjeseci.