Otkada je prvi put objavljena 'F-gas Regulativa' ili punim nazivom Uredba (EU) br. 517/2014 o fluoriranim stakleničkim plinovima izazvala je mnoga protivljenja i proizvođača i korisnika rashladne i klimatizacijske opreme i projektanata i instalatera i servisera. Naime, prema njezinim odredbama značajno su pooštreni zahtjevi za primjenu radnih tvari u rashladnoj i klimatizacijskoj tehnici koje se smatraju štetnima za okoliš. To ne uzrokuje samo povišenje troškova zbog potrebe za zamjenom i/ili prilagodbom postojeće opreme, već ujedno i značajno mijenja svakodnevni način rada svih koji se tim područjem bave. Zbog toga se ne treba čuditi što taj europski propis mnogima u struci nije omiljen.

Istodobno, riječ je o propisu čije se odredbe iz godine i godinu pooštravaju, ali i koji se, baš kao i svaki drugi zakon ili propis, s vremena na vrijeme mora mijenjati i dopunjavati, u skladu s novim dostignućima u znanosti i tehnici, ali i novim zahtjevima. 

No, iako se očekivalo i najavljivalo da će prijedlog izmjena i dopuna Uredbe biti objavljen u prosincu ove godine, do toga ipak neće doći. Tako se prijedlog nove 'F-gas regulative' može očekivati tek u prvom tromjesečju 2022. godine, najranije u ožujku. 

Kao jedna od najvažnijih novosti koja se očekuje iz tog prijedloga ističe se uzimanje u obzir energetske učinkovitosti i troškova u cijelom vijeku trajanja rashladne i klimatizacijske opreme, uređaja i sustava. To je ujedno jedan od razloga zašto je tekst prijedloga trebalo dodatno usuglasiti kod niza europskih tijela, ali i drugih zainteresiranih strana, a i zašto će se o njemu trebati dodatno raspravljati. Stoga se može pretpostaviti da će nova 'F-gas regulativa', ako njezin prijedlog bude pripremljen do ožujka sljedeće godine, na snagu stupiti najranije potkraj 2023., odnosno početkom 2024., objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.