U današnje vrijeme sve više pozornosti posvećuje se racionalnoj potrošnji energije zbog snižavanja troškova, povećanja svijesti o potrebi zaštite okoliša, ali i europskih direktiva. Tako u svim članicama Europske unije sve nove zgrade moraju biti prema tzv. nZEB standardu, tj. zgrade gotovo nulte potrošnje energije. To se može postići ugradnjom dizalica topline. Dizalice topline zrak - voda LG predstavljaju sveobuhvatno rješenje za grijanje, hlađenje i pripremu potrošnom toplom vodom, a za svoj rad koriste čak 75% obnovljivih izvora (besplatne topline iz zraka) i samo 25% električne energije. 


Rješenja budućnosti - donose velike uštede i čuvaju okoliš

Dizalice topline LG Therma V pogodne su za suvremene objekte u novogradnji, ali za objekte u adaptaciji, a obavljaju istu zadaću kao kotao na plin ili loživo ulje, samo na energetski i troškovno učinkovitiji način. Najčešće se koriste u kombinaciji s podnim grijanjem, ali imaju i veliku primjenu u kombinaciji s radijatorskim grijanjem i za pripremu PTV-a, čak i pri vanjskoj temperaturi od -25 °C. Zamjenom ili nadopunom tradicionalnog sustava grijanja na plin ili loživo ulje, dizalica topline zrak - voda značajno smanjuje emisiju ugljičnog dioksida i potrošnju energije jer za zagrijavanje vode koristi obnovljivi, besplatni izvor - prirodnu toplinsku energiju iz vanjskog zraka. U usporedbi s, primjerice, plinskim grijanjem, pri ugradnji dizalice topline zrak - voda nisu potrebni skupi plinski priključak i dimnjak, čime se znatno snižava trošak instalacije sustava grijanja u kući ili stanu. 

Učinkovitost dizalice topline u odnosu na plin je veća čak 4 - 5 puta. To znači da se korištenjem dizalice topline za 1 kW električne energije može dobiti oko 4,5 kW toplinske energije. Time se troškovi grijanja za prosječnu kuću mogu sniziti i za 20% u odnosu na klasične plinske kotlove, a čak za 60% u odnosu na uljne kotlove. Velike uštede na energiji svakako dokazuje i energetski razred A+++. 

Kada je pak riječ o LG-jevoj usmjerenosti na održivost i zaštitu okoliša, ona se ogleda i u korištenju radne tvari R 32. U skladu je sa strogim europskim pravilima o fluoriranim stakleničkim plinovima i predstavlja ekološki prihvatljiviju alternativu i dalje raširenoj radnoj tvari R 410a. Tako R32 ima potencijal globalnog zagrijavanja (GWP) od 675, što je čak za 70% manje nego kod R 410a.


Jednostavna instalacija i upravljanje

Dizalice topline LG jednostavno je instalirati u nove objekte, ali i na postojeće radijatorsko i podno grijanje. Bitno je istaknuti i kako LG-jeve dizalice topline zrak - voda lako mogu postati dio LG-jevog pametnog doma u kojem su svi kućanski uređaji povezani preko besplatne aplikacije ThinQ. Upravo ona omogućava upravljanje i nadzor LG-jevih pametnih uređaja gdje se god korisnik nalazio. Tako se jednostavno možete namjestiti željena temperatura čak i s posla i vratiti se u već topli dom. Slično je i kada je korisnik na putu, a kada se grijanje može uključiti 'na daljinu', tako da se ne smrznu i ne puknu cijevi ako je vanjska temperatura značajno niža od 0 °C. 

"U Hrvatskoj je najviše obiteljskih kuća izgrađeno prije 1987. godine i takve kuće troše 70% energije za grijanje, hlađenje i pripremu PTV-a. S ugradnjom dizalice topline LG Therma V korisnici mogu značajno smanjiti potrošnju i do 60% u odnosu na trenutnu. Osim toga, dizalice topline koriste obnovljive izvore energije te tako korisnici ulažu u svoju budućnost i doprinose zaštiti okoliša", poručio je Alen Bjeliš, voditelj prodaje proizvoda i rješenja za klimatizaciju u LG-ju Hrvatska. 


Sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost objavio je nedavno Javni poziv za energetsku obnovu postojećih obiteljskih kuća koje nisu oštećene u potresu, a iznos maksimalne subvencije za ugradnju dizalica topline iznosi 48 750 kuna. Više informacija o tome može se potražiti na FZOEU-ovim internetskim stranicama.


Dizalice topline dostupne su u cijeloj Hrvatskoj

Dizalice topline LG moguće je kupiti kod svih LG-jevih ovlaštenih partnera, odnosno u bolje opremljenim fizičkim i 'online' trgovinama s opremom za grijanje i klimatizaciju. Uz to, popis LG-jevih partnera u području klimatizacijske opreme može se pronaći i u bazi podataka na našem portalu.