Tvrtka Vodovod Osijek i zajednica ponuditelja koju predvodi tvrtka ING-GRAD prošli tjedan su zaključili ugovor o nastavku i dovršetku gradnje Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda

Dio je to velikog projekta kolokvijalno nazvanog Projekt Osijek, vrijednog gotovo 541 milijun kuna. Od toga, 73 posto čine sredstva Europske unije, a ostalo financiraju Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatske vode te Grad Osijek i Općina Čepin. 

"Ovo je jedan od šest ugovora jednog od najvećih projekata na području Osijeka i okolice. Sama činjenica da je projekt vrijedan 228 milijuna kuna govori o značaju ove investicije. Cijeli sustav pročišćavanja bit će smješten u Nemetinu, radit će se dvije i pol godine, a osigurat će bitno smanjenje ispuštanja nepročišćenih otpadnih voda u osjetljiva područja dunavskog sliva. Kad bude završen to će biti najveći i najsloženiji sustav za pročišćavanje otpadnih voda u Hrvatskoj. To je još jedna potvrda da je Osijek zeleni grad te da s gradskim tvrtkama kontinuirano radimo na poboljšanju uvjeta u cilju zaštite prirode", rekao je osječki gradonačelnik Ivan Radić.

 

Zahtjevno ulaganje 

On je podsjetio da je nedavno dograđen pogon za proizvodnju pitke vode sustavom dvostupanjske filtracije čime je trajno riješeno pitanje prisutnosti arsena u vodi za piće. 

Izgradnja Postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda je izuzetno zahtjevna investicija u građevinskom i tehnološkom smislu, objavljeno je na stranicama Grada Osijeka

Njegovom realizacijom izgradit će se čak 28 zasebnih građevinskih objekata na ukupnoj površini od 165 000 m2. U njemu će se pročišćavati otpadne vode Osijeka, Čepina, Antunovca, Bijelog Brda, Bilja i Darde te će obuhvatiti 135 000 stanovnika.