Temperature zraka u zatvorenim prostorima kao što su domovi i uredi i sredstva javnog prijevoza u rasponu 20 - 24 °C i relativna vlažnost zraka u rasponu 20 - 40% pogoduju širenju koronavirusa kao što su oni koji uzrokuju SARS, MERS i COVID-19. Upravo su to bile temperature i vlažnosti u zatvorenim prostorima u siječnju 2020. godine u gradu Wuhanu u Kini, odakle se zaraza proširila po cijelom svijetu. Istodobno, to su bile vrijednosti mikroklimatskih parametera u zatvorenim prostorima u većini europskih zemalja potkraj veljače i početkom ožujka.


Termotehnika ima svoju ulogu i u zaštiti od zaraze

Dok čovjek uglavnom ne može utjecati na mehanizme prijenosa virusa između životinja i čovjeka ni na klimatske uvjete na otvorenom, čovjek sa sustavima grijanja, hlađenja, ventilacije i klimatizacije itekako može utjecati na temperaturu i vlažnost zraka u zatvorenim prostorima i na broj izmjena zraka u prostoriji (tj. na zamjenu istrošenog svježim zrakom izvana). Kako u većini zatvorenih prostora zimi temperatura iznosi 20 - 24 °C, jedini način za smanjivanje rizika od zaraze je održavati relativnu vlažnost zraka na više od 50%. Dakako, zatvorene prostore trebalo bi što više i što češće provjetravati (e, sad, kako će se to odraziti na novi 'sveti gral' - energetsku učinkovitost, drugo je pitanje).

Ovlaživanje zraka - dobra prevencija

Dakle, dok se ne pronađu odgovarajući lijekovi i cjepiva, dobra mjera za smanjivanje mogućnosti prijenosa virusa je održavanje zraka u zatvorenim prostorima vlažnim. To znači da se ovlaživanje zraka u zatvorenim prostorima može smatrai dobrom prevencijom, smatra njemački liječnik dr. med. Walter Hugentobler u najnovijem broju njemačkog stručnog časopisa 'Sanitär + Heizungstechnik'.