Dizajner svjetla Dean Skira, koji je nagrađen za rasvjetu tzv. Hendrixovog mosta preko Save napravio je projekt rasvjete Mosta slobode a radovi su procijeni na čak 21,88 milijun kuna, za što struka kaže da je previše. Riječ je o LED osvjetljenju koje ima centralni transformator na obali. Svaka svjetiljka bit će napravljena od tlačno lijevanog aluminija, optika svjetiljki je od termički obojenog i ojačanog stakla i otporna na UV zrake. 

Unibody tehnologija

Svjetiljke su izrađene prema tzv. Unibody tehnologiji, koja je najpouzdanija za vanjske prostore otporne na vlagu i vibracije od prometa, a deklarirani životni vijek im je od 100.000 sati (24 g. -24h/dnevno). Predviđen je i senzor koji prilagođava rasvjetu u uvjetima magle, a svjetiljke se mogu i programirati na različite načine. Grad trenutno traži izvođače, a u projektanti upozoravaju da je cijena radova daleko precijenjena. 

Nužna građevinska sanacija


Ranko Skansi, magistar svjetla i rasvjete i vlasnik Lumigee kazao je da je katedralu u Đakovu uspio ovijetliti iznutra i izvana za pet milijuna kuna te smatra da je 21 mil. kn za zagrebački most pretjerana cijena, a ističe i da svi zagrebački mostovi zahtijevaju prije svega građevinsku sanaciju jer su nesigurni, što je nedavno bilo u fokusu javnosti. Projektant Sikra stoji iza vrijednosti procijenjenih radova jer je projekt bitno kompliciraniji od onog na Hendrixovom mostu, čije osvjetljenje je koštalo pet milijuna kuna, a riječ je o dva kilometra rasvjete i zaštiti od vandalizma.