Iako na prvu možda ne izgleda tako, prvo biološko kupalište u Hrvatskoj – ono u Čazmi – uistinu je pri završetku. Najveći i najzahtjevniji građevinski radovi su gotovi, preostalo je samo uređenje sunčališta i hortikultura, a u tijeku je postavljanje zaštitne folije i bazenske tehnologije, objavljeno je na službenim stranicama Grada Čazme

"Čazmanski biološki bazen oblikovan je tako da prati granice lokacije i u konačnici će izgledati kao da je oduvijek postojao na tome mjestu. Oko bazena nalazit će se i poučno tematska staza, gdje će se postaviti edukativne ploče o flori i fauni čazmanskog područja", rekla je Dajana Petrina, voditeljica projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna, u sklopu kojega se gradi biološko kupalište. 

Završetak radova očekuje se koncem svibnja, a onda slijedi traženje i dobivanje uporabne dozvole. Tako da će se u tom bazenu moći kupati već ove sezone. 

Podsjećamo, riječ je o bazenima koji su već hit u Austriji, Njemačkoj i Sloveniji i za čije se čišćenje ne koriste kemikalije (klor), već se voda pročišćava na okolišno prihvatljiv način korištenjem biljaka i biofiltara. Tako se, naime, održava biološka ravnoteža unutar sustava.