Na javni vodoopskrbni sustav priključeno je oko 94 posto, a na odvodnju 45 posto stanovništva u Zadarskoj županiji. S obzirom na postojeću izgrađenost i razvijenost naselja, Zadarska županija je procijenila da stanje sustava za odvodnju otpadnih voda te vodoopskrbnog sustava u zaleđu nije tehnički zadovoljavajuće. 

"Stoga smo krenuli s projektom bez kojeg nema održivog razvoja tog područja i to na vrijeme da se on stigne prijaviti za financiranje u sljedećem programskom razdoblju", izjavio je Daniel Segarić, županijski pročelnik za poljoprivredu, ribarstvo i fondove Europske unije. 

U rujnu 2020. godine predstavnici 12 općina i dva grada Zadarske županije su s nositeljem projekta, tvrtkom Hrvatske vode, potpisale Ugovor o sufinanciranju izrade studije izvodivosti za projekt Aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa, koji će obuhvatiti više od pola površine Zadarske županije. 

Izradom studijske dokumentacije u vrijednosti od približno četiri milijuna kuna trebao bi se odrediti obuhvat aglomeracije, kao i isplativost tog projekta. Radna verzija studije predstavljena je nedavno u Benkovcu predstavnicima županije, gradova i općina te Hrvatskih voda.

 

Optimalna rješenja 

Projekt Studijska dokumentacija za izgradnju vodnokomunalne infrastrukture aglomeracija Karinskog i Novigradskog mora, Podvelebitskog kanala te zapadnog dijela zadarskog zaleđa obuhvaća 13 općina (Ražanac, Novigrad, Posedarje, Gračac, Starigrad, Jasenice, Lišane Ostrovičke, Polača, Poličnik, Zemunik Donji, Škabrnja, Galovac i Stankovci) i dva grada (Benkovac i Obrovac) unutar prostora Zadarske županije, a svrha mu je poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije. 

Detaljnom obradom podataka te tehničkom i financijskom analizom donesen je zaključak da su optimalna rješenja ona koja spajaju više preliminarnih aglomeracija te smanjuju broj uređaja za pročišćavanje, javlja Zadarska županija

Na predstavljanju je zaključeno kako će unutar šest mjeseci biti dovršena konačna verzija studije kao i izrada Elaborata zaštite okoliša. Nakon završetka studije slijedi izrada projektne dokumentacije i definiranje isporučitelja usluge, a ukupna vrijednost projekta procijenjena je na 1,8 milijardi kuna. 

"Često ističemo kako je upravo izgradnja vodovoda i odvodnje ključ podizanja uvjeta života stanovnika, kao i dodatnog razvoja turizma", ustvrdio je župan Zadarske županije Božidar Longin, dodajući kako se na području te županije trenutačno provode još dva velika projekta: Aglomeracija Zadar - Petrčane i Aglomeracija Privlaka-Nin-Vrsi u vrijednosti od milijardu kuna.

 

Jednak standard 

K tomu, čeka se potpis ugovora za još tri velike aglomeracije na području te županije - Biogradska rivijera, Preko – Kali i Bibinje – Sukošan, a usporedno s tim priprema se projektna dokumentacija za uvođenje vodovoda u preostale dijelove zadarskih otoka. 

"Ostvarenjem svih navedenih projekata će svi naši građani napokon dobiti jednak standard komunalnih usluga. Postavili smo, vjerujem, ostvariv cilj da najmanje 100.000 stanovnika ima priključak na sustav vodovoda i odvodnje", zaključuje župan Longin.