Jedan od kapitalnih infrastrukturnih projekata Dubrovnika - pročistač vode u Komolcu, prošli tjedan je pušten u rad. "Čestitam, ovo je veliki dan za Dubrovnik, ovaj uređaj znači novu kvalitetu svakodnevnog života svih građana Dubrovnika", kazao je na otvaranju hrvatski premijer Andrej Plenković

Ukupna vrijednost projekta izgradnje crpne stanice s uređajem za pročišćavanje vode za piće i pratećim infrastrukturnim objektima je 56,5 milijuna kuna i financira se iz kredita Hrvatske banke za obnovu i razvoj (HBOR), te se planira u maksimalnom iznosu refundirati sredstvima iz EU fondova.


Iduća faza projekta

"Iznimna mi je čast i zadovoljstvo biti danas ovdje jer kada smo prije tri godine radili istraživanje među građanima Grada Dubrovnika što im je najbitnije, odgovor je kod 90 posto ispitanika bio – uređaj za pročišćavanje vode. Danas će građani Dubrovnika dobiti ono što zaslužuju, čistu pitku vodu 365 dana u godini", rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, najavivši iduću fazu - projekt Aglomeracije Dubrovnik, vrijedan 680 milijuna kuna, u sklopu kojeg će se završiti izgradnja kanalizacijske mreže, a paralelno s tim i još jedan iznimno važan uređaj za pročišćavanje fekalnih voda, što je preduvjet za čisto more. 


Probni rad 

"Predstoji nam i druga faza koja se odnosi na biološko pročišćavanje pitke vode ugradnjom filtera s aktivnim ugljenom", rekao je predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić, dodajući kako vjeruje da će se zamućenje vode u Dubrovniku spominjati kao dio davne prošlosti. 

Tijekom iduće godine, pročistač će biti u probnom radu, a stanje će pratiti izvođač radova, tvrtka Suez, te uz monitoring Vodovoda Dubrovnik, koji u svakom trenutku nadzire sve potrebne parametre. Nakon godine dana, obavit će se primopredaja objekta Vodovodu, objavljeno je na službenim stranicama Grada Dubrovnika.