Vodovod i kanalizacija Split (VIK) i agencija EKO Kaštelanski zaljev započeli su radove na poboljšanju vodoopskrbne i odvodne mreže Splita. Radovi obuhvaćaju izgradnju fekalnog kolektora duljine oko 533 metra i vodoopskrbnog cjevovoda duljine 254 metra. 

Investicija je to, kako je navela izvršna direktorica agencije EKO Kaštelanski zaljev Tina Runjić Ćuk, ukupne vrijednosti oko 2,1 milijun kuna. Predviđeno trajanje samih radova iznosi devet mjeseci, kazala je. 

Izgradnja navedene infrastrukture u splitskom naselju Mejaši omogućit će priključak na kanalizaciju i vodoopskrbni sustav za 25 objekata, odnosno za 60-ak obitelji, priopćila je tvrtka Vodovod i kanalizacija Split

Istočni dio grada

 

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara je istaknuo važnost ovog projekta u povezivanju istočnog dijela s ostatkom grada. "Ovo je tek mala investicija u odnosu na ono što nas čeka. Važno je naglasiti da su danas objavljeni tenderi za puno veće i važne zahvate, vrijednosti većoj od 170 milijuna kuna, kojima ćemo krenuti u izgradnju proširenja vodospreme na Visokoj i rekonstrukciju oko 11 kilometara kanalizacijske mreže s cijelim nizom retencijskih bunara na nekoliko pozicija u gradu koji će pripomoći razdvajanju oborinskih i fekalnih voda. Također, raspisan je natječaj za povezivanje Srinjina koje također spadaju u istočni dio grada. To je početak velikog zahvata Aglomeracije Split - Solin kojeg ćemo raditi u sljedećih nekoliko godina, a koji će težiti više od 1,4 milijarde kuna i kojim je predviđena rekonstrukcija 90-tak kilometara kanalizacijske i 55 kilometara vodovodne mreže", istaknuo je. 

Novi krajobraz

 

Direktor Vodovoda i kanalizacije Split Tomislav Šuta kazao je kako je u planu da svi radovi pod okriljem Aglomeracije Split-Solin budu završeni do 2023. godine. "Vrijednost danas objavljenog natječaja za prethodno savjetovanje s gospodarskim subjektima, koje ovom prigodom pozivamo da se jave, obuhvaća izgradnju sedam retencijskih bazena, nadogradnju vodospreme Visoka na 15.500 m3, rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbe i odvodnje za istok grada kojom će Kamen, Šine, Stobreč i Mejaši dobiti oko 600 novih priključaka i nekoliko kilometara nove mreže, što će omogućiti za 3 000 ljudi priključak na odvodnju. Također, u jednoj od narednih faza planiramo na području južnog dijela Splita omogućiti da cjelokupna odvodnja bude usmjerena na pročistač Stupe što je jako važno za razvoj našeg grada i turizma te čistoću mora. Time dobivamo šetnicu na području Duilova i poveznicu sa Stobrečom što predstavlja novi krajobraz grada", rekao je, dodajući kako je u završnoj fazi i priprema dokumentacije za izgradnju pročistača na Stupama. 

"Važno je naglasiti da je to pročistač drugoga stupnja, odnosno da danas imamo mehaničku, a u budućnosti ćemo imati biološku obradu koja je važna za razvoj turizma i čistoću mora", naglasio je Šuta, dodajući kako su veliki iskoraci napravljeni i u realizaciji projekta izgradnje pročistača pitke vode na izvoru Jadra.