Zahvaljujući većem korištenju obnovljivih izvora u proizvodnji toplinske energije, građani u 11 gradova i općina dobit će kvalitetnije grijanje i zdraviji okoliš, a lokalne samouprave stabilniji toplinarski sustav, izjavila je ovaj tjedan u Kragujevcu potpredsjednica Vlade Srbije i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović gdje je potpisala memorandume o razumijevanju za projekt 'Obnovljiva daljinska energetika u Srbiji'. 

"U našem radu već gotovo dvije godine prioritet je upravo unaprjeđenje energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora u proizvodnji električne i toplinske energije jer danas ne postoje bitnije i skuplje riječi od energije i energetske sigurnosti. Tek sada kada je kriza, shvatilo se koliko je bitno da, uz velike kapacitete, radimo na tome da pomognemo kućanstvima i lokalnim samoupravama kako bi bili samodostatni. Podaci kažu kako se danas iz obnovljivih izvora proizvede 37 GW h toplinske energije", kazala je.

 

Energetska sigurnost 

"Realizacijom planiranih projekata u 11 lokalnih samouprava, iz obnovljivih izvora ćemo proizvoditi 197 GW h toplinske energije, odnosno 3,5 puta više. Također, ovi projekti će rezultirati smanjenjem emisije CO2 za približno 25.000 tona godišnje. Svaka tona, svaki kilogram plinova i čestica manje znači kvalitetniji život. Svaki kilovatsat iz obnovljivih izvora znači da smo energetski sigurniji, zato i ustrajemo na tome", napomenula je, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije

Vrijednost projekta je 40,5 milijuna eura, a on obuhvaća 11 gradova i općina u Srbiji (Bečej, Bogatić, Vrbas, Vršac, Kragujevac, Kraljevo, Kruševac, Niš, Novi Pazar, Pančevo i Paraćin). Memorandumi o razumijevanju su pak potpisani između Ministarstva rudarstva i energetike, Europske banke za obnovu i razvoj (EBRD), švicarskog Državnog tajništva za gospodarstvo te gradova i općina u Srbiji koji sudjeluju u izradi projekta, u prisustvu Delegacije EU-a u Srbiji. 

Suradnja s EBRD-om, dodala je, rezultirala je kreditom u iznosu od 30 milijuna eura za ostvarenje projekta. Savezno vijeće Švicarske i EU doniraju 7,5, odnosno tri milijuna eura i u sljedeće četiri godine svi projekti će biti gotovi te će omogućiti da i drugi gradovi koriste obnovljive izvore za proizvodnju toplinske energije, kao što od 2021. čine Priboj i Mali Zvornik i od ove ogrjevne sezone Novi Pazar, izjavila je. 

"Imamo potencijale i važno je pretvoriti ih u energiju", rekla je.