Cilj je da toplinarstvo u Srbiji postane moderno, financijski održivo, energetski učinkovito, uz manje emisije štetnih plinova te da su ulaganja koje ostvaruje Ministarstvo rudarstva i energetike ključna za provedbu tih projekata, izjavila je ovaj tjedan potpredsjednica tamošnje vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović na skupštini tvrtke Toplane Srbije. 

Ona je dodala kako će projekti u toplinarstvu dovesti do smanjenja emisije štetnih plinova jer je srž svega da toplane koriste obnovljive izvore

"Veliki izazovi su pred nama i potrebno je zajednički raditi te provoditi sve planove. Država je u posljednjih godinu dana poslala jasnu poruku izmjenom zakonodavnog okvira. Do kraja ove godine ćemo imati i gotove sve podzakonske akte, na što smo prije čekali i pet godina. Također, krenuli smo u izradu strateških dokumenata kojima ćemo utrti put srpskoj energetici u narednih 20, 30 godina. To su strategija energetskog razvoja i nacionalni integrirani plan za klimu i energetiku do 2050. godine. U energetici se ništa ne događa preko noći, bez obzira na to je li riječ o elektroenergetskim projektima, onima u djelatnostima nafte i plina ili kada govorimo o toplinskoj energiji, ali moramo ubrzati postupke jer kasnimo za drugim državama", rekla je.

 

Strukturne reforme 

Također, objavljeno je na stranicama Ministarstva rudarstva i energetike Srbije, ona je istaknula da je potreban zajednički, partnerski odnos te kako je nužno da Srbija što prije uskoči u vlak energetske tranzicije.

"Više od polovice toplana koristi plin, ali je i dalje veliki postotak onih koje koriste ugljen i mazut, i to moramo promijeniti. Očekuju nas velike investicije u energetici, a naročito u ovom sektoru. U planu su modernizacija toplana, unaprjeđenje usluga, ali i znatno veće korištenje obnovljivih izvora. U Srbiji se godišnje emitira 60 milijuna tona ugljikova dioksida. To je puno, i za državu i za lokalne samouprave, i moramo provesti strukturne reforme kako bismo u nadolazećim desetljećima suzbili emisije štetnih plinova te da one postanu naša prošlost", napomenula je.