U Švedskoj je za cilj postavljeno uspostavljanje održivog kružnog gospodarstva radnih tvari u rashladnoj tehnici. Dio toga je i projekt kojim se želi u primjenu uvesti sve više oporabljenih radnih tvari iz sustava klimatizacije u vozilima. U projektu sudjeluju Švedski državni savez oporabitelja vozila (SBR), Državna udruga industrije motora (MRF) i Švedsko udruženje radionica za vozila (SVFV). 

Očekuje se da bi se provedbom tog projekta stalo na kraj ilegalnom tržištu radnih tvari i ujedno smanjile emisije ugljičnog dioksida iz prometa. Projekt je započeo u ožujku i uvedeni su poticaji kako bi odvajanje radnih tvari iz klimatizacijskih sustava odbačenih vozila bili zanimljivi za autoservise, a tvrtkama koje se bave recikliranjem (oporabom) radnih tvari taj posao bio isplativ. 

U sklopu projekta ponajviše će se prikupljati radne tvari kao što su R 134a i R 1234yf i to u turnusima po tri mjeseca. Za njihovo prikupljanje predviđeno je 500 - 600 cilindričnih boca pojedinačnog volumena 12,5 l, pri čemu je do sada potrošeno, odnosno napunjeno već 150 takvih boca, a sortiranjem i oporabom radnih tvari već se bave 22 tvrtke. Prikupljene količine radne tvari će se isporučiti specijaliziranoj finskoj tvrtki Eco Scandic AG na analizu i daljnju obradu. Potom će se tako obrađene, odnosno oporabljene radne tvari koristiti kao sirovina za daljnju proizvodnju, objavio je njemački stručni portal 'CCi.Dialog'.