Vijeće osnivača Općinskog poduzeća Velenje danas je obaviješteno da je slovenska Termoelektrana Šoštanj u lipnju uputila zahtjev Agenciji za energiju Republike Slovenije za 40-postotno povećanje cijene toplinske energije. Razlog je, dakako, povećan trošak kupnje emisijskih dozvola (ETS). Lokalne zajednice se tome protive. Kao što je danas najavilo Općinsko poduzeće Velenje, na današnjoj je sjednici vijeće osnivača upoznato s izračunima i učincima mogućeg povećanja otkupne cijene toplinske energije na varijabilni dio cijene za krajnje korisnike. Zbog povećanja, unatoč racionalizaciji njihova poslovanja, povećao bi se varijabilni dio cijene topline za grijanje prostora i sanitarne tople vode za korisnike u Šaleškoj dolini. 

Prema izračunima, očekuje se povećanje troškova toplinske energije za 30 do 35% za korisnike kućanske, komercijalne i industrijske potrošnje. Vijeće osnivača o tome će konačno odlučiti nakon što je primilo službenu obavijest TEŠ-a o novoj otkupnoj cijeni toplinske energije. Lokalne zajednice Šaleške doline protive se tako visokom rastu cijena toplinske energije, pa su TEŠ i Agencija za energiju zatražili da se mjerodavan udio pozitivnih učinaka koji proizlaze iz izvansudske nagodbe iz ožujka, vrijedne 261 milijun eura, bude uzeto u obzir uz besplatne emisijske kupone. 

Lokalne zajednice također su zatražile da se u izračunu uzmu u obzir smanjeni troškovi amortizacije zbog prošlogodišnjeg umanjenja imovine. TEŠ je izvršio posljednje poskupljenje u siječnju 2019. godine, čime je cijena toplinske energije porasla za 23,58% na 21,32 eura po MWh. Za usporedbu, građani Zagreba MWh plaćaju nešto više od 16 eura/MWh