Toplinarstvo je sektor koji će biti snažno pogođen velikim disparitetom u dobavnoj cijeni plina i krajnjoj cijeni za građane, koja nije bila tržišna ni prije ove ogromne energetske krize. Redakciju Novog lista zanimalo je hoće li očekivano povećanje cijene plina od pet do šest puta utjecati i na jednako toliko povećanje cijene toplinske energije iz gradskih toplana kojima upravlja Energo, što bi efektivno značilo krah sustava toplinarstva u Rijeci. 

Kada govorimo o cijeni plina, ne možemo govoriti o povećanju o pet ili šest puta, jer će cijena biti vezana uz burzu i ne znamo kolika će biti. Ono što možemo reći je da su svi energetski subjekti koji se bave i opskrbom toplinskom energijom, uključujući Energo, posredstvom Hrvatske gospodarske komore u stalnom kontaktu s radnim timom iz resornog Ministarstva. Do sad su održana dva sastanka u resornom ministarstvu, u travnju i srpnju, uz redovitu izmjenu relevantnih podataka, te se intenzivno radi na definiranju optimalnog rješenja kako za energetske subjekte, tako i za krajnje kupce toplinske energije, sve u kontekstu povoljnije nabavke energenata za predstojeću ogrjevnu sezonu. U ovom trenutku ne možemo govoriti o konkretnim brojevima”, odgovaraju iz Energa. 

Ministarstvo i državne potpore

Po kojoj cijeni će plin nabavljati toplinari, ne samo u Rijeci, nego i na drugim distribucijskim područjima, odnosno hoće li im biti omogućena nabava plina po cijeni iz obveze javne usluge za kategorije građanstvo, s obzirom da toplinsku energiju isporučuju uglavnom građanima, pitano je i Ministarstvo gospodarstva

Opskrbljivači toplinskom energijom su preko Grupacije za toplinsku djelatnost HGK-a iznijeli problematiku povećanja cijena toplinske energije. U pitanju nije samo nabavna cijena plina, već i činjenica da određeni opskrbljivači nisu ugovorili količine potrebne za proizvodnju toplinske energije. Radi se na rješenju u skladu s pravilima o državnim potporama kojim bi bilo omogućeno da se u konačnici cijena toplinske energije po kWh za krajnjeg kupca ne razlikuje od one koju plaćaju krajnji kupci plina na pojedinom distribucijskom području”, odgovorili su iz Ministarstva.