Vrlo je mala mogućnost zaraze koronavirusom u kontaktu s otpadnim vodama ili konzumacijom školjkaša, zaključak je najnovijeg istraživanja iz 2021. godine koje je predvodio dr. Dragan Brnić s Hrvatskog veterinarskog instituta. 

Jedan od suradnika na ovom projektu je i Dario Štefanac, voditelj Odjela uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) i crpnih stanica u tvrtki Vodovod i kanalizacija Karlovac. 

"Mi koji živimo u gradu na četiri rijeke, možemo biti mirni. Naime, istraživanje je pokazalo da uređaji trećeg stupnja pročišćavanja, kakvog u Karlovcu imamo više od 10 godina, učinkovito i u potpunosti uklanjaju koronavirus iz otpadnih voda. Istraživanje je provedeno na devet uređaja u sedam gradova- Zagrebu, Vinkovcima, Slavonskom Brodu, Koprivnici, Karlovcu, Zadru i Splitu.Virus je u potpunosti uklonjen na uređajima u Karlovcu, Slavonskom Brodu, Koprivnici i Vinkovcima. Inače, istraživanje pojavnosti ovog virusa u otpadnim vodama postaje iznimno važno jer se smatra da je tako moguće dokazati rastuću incidenciju bolesti COVID-19 čak jedan do tri tjedna prije pojave u ljudskoj populaciji", izjavio je. 

Također, istaknuo je kako je toj karlovačkoj tvrtki zanimljivo da, unatoč maloj infektivnosti otpadnih voda koronavirusom, bitno ukazati svojim djelatnicima koji rade s otpadnim vodama da koriste sva propisana zaštitna sredstva i svedu mogućnost zaraze doista na najmanju moguću mjeru. 

Istraživanje je tijekom ovom mjeseca u digitalnom izdanju objavljeno u prestižnom znanstvenom časopisu Environmental Research, objavljeno je na stranicama tvrtke Vodovod i kanalizacija Karlovac

Više o istraživanju i drugim otkrivenim zanimljivostima moguće je doznati na poveznici https://doi.org/10.1016/j.envres.2021.112638, gdje se nalazi originalni tekst dr. Brnića i suradnika.

voda na dlanu