Opskrbljivač toplinskom energijom Energetika Ljubljana je od 1. studenoga snizila varijabilnu cijenu toplinske energije. Pojeftinjenje iznosi dobrih 13%, tako da je prema novoj cijeni toplinske energije u Ljubljani 79 EUR/MWh, što je 12 eura manje od dosadašnje cijene, koja je bila visokih 91,4 EUR/MWh. Ključni razlog što su u Ljubljani uspjeli pojeftiniti grijanje su niži očekivani troškovi goriva do kraja godine jer povoljni vremenski uvjeti omogućuju povoljniju strukturu potrošnje goriva, odnosno veću proizvodnju iz ugljena i korištenje jeftinije lož ulje umjesto plina. 

Daljinsko grijanje u Ljubljani tako ostaje među najpovoljnijima u Sloveniji, a u Energetici ne predviđaju nove promjene cijena toplinske energije barem do kraja ove godine. Opskrba toplinskom energijom je, kako navode, regulirana djelatnost te se stoga promjene cijena mogu vršiti samo u slučaju stvarnih promjena troškova energenata i emisijskih kupona koji utječu na troškove proizvodnje toplinske energije, kako prema gore tako i prema dolje. 

Inače, kao rezultat navedenog sniženja, ukupni mjesečni trošak grijanja za studeni s uračunavanjem svih davanja i PDV-a za prosječan stan veličine 70 m2 trebao bi se smanjiti za oko 11 eura i iznosit će približno 84 eura (ili 834 eura na godišnjoj razini). Za prosječnu kuću veličine 200 m2 ona će u studenom biti niža za 37 eura i iznosit će 295 eura, odnosno za grijanje bi ove godine trebalo izdvojiti 2718 eura, piše Naš stik.