Učestala puknuća vrelovoda predstavljaju sve veći problem i zato HEP Toplinarstvo namjerava mijenjati sve vrelovodne cijevi ispod grada Zagreba, piše Večernjak. Riječ je o radovima procijenjenim na 420 mil. kn, koji bi trebali početi u svibnju 2021., a trajat će do ljeta 2023. Radovi bi trebali ići kvart po kvart, a postavljanje predizoliranih cijevi tehnologijom beskanalnog polaganja neće se raditi tijekom sezone grijanja. 

Dokumentacija za revitalizaciju vrelovodne mreže je pripremljena a javni natječaj za izvođače trebao bi se raspisati u naredna dva tjedna. Radit će se u naseljima Siget, Sopot, Trnsko, Utrina, Donji grad, Folnegovićevo naselje, Kruge, Vrbik, Savica, Borovje, Sigečica, Gajevo, Staglišće, Jarun, Srednjaci, Cvjetno, Trešnjevka i Voltino. Kvartovi na zapadu grada su među prvima gdje će se početi s kopanjem jer je tamo situacija najlošija. 

Europsko sufinanciranje

Postojeća mreža vrelovoda stara je 40-ak godina a njezino održavanje sve je veći trošak, da se ne spominju prekidi opskrbe toplinske energije i tople vode. U HEP Toplinarstvu navode da će se projekt realizirati uz sufinanciranje iz europskih strukturnih fondova. 

Radovi su predviđeni u tri faze. Prva je od 15. svibnja do 1. listopada te su u nju uključene zamjene vrelovodnih magistrala, među ostalim na Kauzlarićevom prilazu, na križanjima Ukrajinske i Vatikanske, Heinzelove i Planinske, Vatikanske i SR Njemačke, u Horvaćanskoj, Klanječkoj, Metalčevoj i u Jarunskoj kod studentskog doma S. Radić. Druga faza traje u istom razdoblju ali 2022., a 2023. će se raditi od 15. svibnja do 20. kolovoza.