Do kraja mjeseca na javnoj raspravi je zanimljiv dokument pod nazivom Analiza troškova i koristi. Riječ je o nacrtu Pravilnika kojim se uređuje detaljan sadržaj analize troškova i koristi od gradnje konkretnih postrojenja u okviru procjene nacionalnih potencijala za grijanje i hlađenje, kao i ekonomsku procjenu mogućih alternativnih scenarija. 

Dokument uređuje metodologiju za ekonomsku analizu za visokoučinkovite kogeneracije iznad 20 MW te daljinsko grijanje i hlađenje koju u postupku dobivanja energetskog odobrenja treba izraditi investitor, a njome se prenose odredbe EU Direktive još iz 2012. Riječ je integriranom pristupu koji obuhvaća društvene, ekonomske i okolišne čimbenike, što je značajan napredak. 

Gdje je optimum?

Analiza mora obuhvatiti procjenu svakog projekata kako bi se došlo do optimalnog rješenja u skladu s lokalnim i nacionalnim potrebama. Energetske tvrtke i investitori nerijetko lutaju i mijenjaju planove te budu skloni nezaokruženim projektima, a daljinsko grijanje je ipak optimum kad je riječ o energetskoj učinkovitosti. Ako Pravilnik bude donesen više se neće događati da se grade i potiču male kogeneracije na obnovljive izvore koje nemaju riješen konzum topline, što je nerijetko bio problem kod postrojenja u sustavu poticaja, što je naknadno korigirano.