Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava i Ugovor o sufinanciranju projekta Razvoj vodnokomunalne infrastrukture Dubrovnik potpisali su danas u Dubrovniku ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić, generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković i predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik Lukša Matušić

Vrijednost projekta je 881,2 milijuna kuna, od čega 70,64 posto, tj. nešto više od 457,6 milijuna kuna otpada na bespovratna sredstva EU-a. Ostatak iznosa osigurat će Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Hrvatske vode i tvrtka Vodovod Dubrovnik. 

"Aglomeraciju Dubrovnik, uz Aglomeraciju Ploče, odnosno Metković, čine tri projekta u vrijednosti od 1,58 milijardi kuna koja će se realizirati na području Dubrovačko-neretvanske županije", rekao je Ćorić. 

Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković je kazao kako će se kroz projekt, među ostalim, realizirati 70-ak kilometara novih cjevovoda, uz rekonstrukciju i sanaciju postojećih te će se raditi 15-ak crpnih stanica i četiri vodospreme.

 

Javna vodoopskrba 

"Sigurno je da se kvaliteta života odražava i u kvalitetnoj vodoopskrbnoj i kanalizacijskoj mreži, a možda najvažnije od cijelog ovog projekta jest kvalitetni novi uređaj za obradu fekalnih voda na području Petke, koji će spriječiti da se u budućnosti zatvaraju plaže zbog izljeva kanalizacijskih sustava", naglasio je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Projektom Aglomeracije Dubrovnik, priopćeno je iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, obuhvaćena su, uz gradnju pročistača na Petki, ulaganja u javnu vodoopskrbu u naseljima Dubrovnik, Zaton – Orašac i Moševići – Visočani te sustav javne odvodnje i pročišćavanja otpadnih voda u naseljima Bosanka, Čajkovica, Čajkovići, Donje Obuljeno, Dubrovnik, Gorenje Obuljeno, Knežica, Komolac, Lozica, Mokošica, Nova Mokošica, Osojnik, Petrovo Selo, Pobrežje, Prijevor, Rožat, Sustjepan i Šumet.