U Prapatnici je krenuo veliki infrastrukturni projekt Vodoopskrbni sustav Prgomet - Seget Zagora, procijenjene vrijednosti 145 milijuna kuna. 

Radovi obuhvaćaju izgradnju primarne vodoopskrbne mreže s objektima u zagorskom dijelu općine Seget - 1.a i 4.a faza ukupne vrijednosti 17,8 milijuna kuna (s PDV-om) u sklopu kojeg će se u roku od dvije godine položiti 12,2 kilometara vodoopskrbnih cijevi u naseljima Prapatnica, Bristivica i Seget Gornji te će se izgraditi crpna stanica Prapatnica. 

Projekt u iznosu od 80 posto sufinanciraju Hrvatske vode, a ostatak od 20 posto dolazi iz sredstava naknade za razvoj koja je prikupljena u općini Seget. Projekt realizira Agencija EKO Kaštelanski zaljev kao naručitelj radova u ime investitora Vodovoda i kanalizacije Split, izvijestile su Hrvatske vode.

 

Uvjeti za povratak 

"Nadam se da će se i kroz ovaj projekt ispuniti sve težnje i želje građana s ovog područja jer oni koji su odavde odlazili, to su činili zbog slabije infrastrukture i zbog nekih uvjeta koje nisu imali. Zato sam danas sretan da onima koji su ostali ovdje ostvarujemo uvjete da se vrate njihove mlađe generacije i žive u ovom bogomdanom prirodnom ambijentu", istaknuo je župan Splitsko-dalmatinske županije Blaženko Boban

Zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda Valentin Dujmović kazao je kako mu je iznimno drago vidjeti gradnju vodovoda u ruralnim dijelovima, kako Splitsko-dalmatinske županije tako i cijele Hrvatske. 

"Mi ćemo nastaviti sudjelovati u ovakvim projektima jer ih smatramo iznimno bitnim i kvalitetnim. A osim ovog projekta, u Splitsko-dalmatinskoj županiji sudjelujemo u mnogim drugim projektima, primjerice u aglomeracijama Split-Solin i Kaštela-Trogir gdje sudjelujemo s 10 posto ukupnog iznosa vrijednosti aglomeracija. To znači da je od oko 2,5 milijarde kuna naših 250 milijuna kuna", naglasio je.

 

Izravni spoj 

Vodoopskrbni sustav Prgomet - Seget Zagora opskrbljivat će se vodom koja dolazi postojećim magistralnim cjevovodom Vrpolje - Vučevica iz smjera Šibenika. 

Planirana je izgradnja vodoopskrbne mreže u duljini oko 100 kilometara, četiri vodospreme, četiri crpne stanice te dvije prekidne komore, sve to u više faza koje se dijele na zajedničke objekte, primarnu i sekundarnu mrežu. 

Spojem na magistralni cjevovod Vrpolje - Vučevica preko naselja Prgomet, omogućit će se vodoopskrba naselja Prgomet i Labin u općini Prgomet te naselja Prapatnica, Ljubitovica, Bristivica i Seget Gornji u općini Seget. Vodoopskrba naselja Trolokve u općini Prgomet osigurat će se izravnim spojem primarne mreže na postojeći magistralni cjevovod.