Završetak radova na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV-a) u Vukovaru očekuje se tijekom ljeta. 

Njegova gradnja dio je projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture grada Vukovara', čija je ukupna vrijednost 362 milijuna kuna. Osnovni ciljevi tog projekta su poboljšanje sustava javne vodoopskrbe i odvodnje, pročišćavanje komunalnih otpadnih voda na području aglomeracije Vukovar te, među ostalim, zaštita okoliša. 

"U sklopu tog projekta riješena je problematika dijela vodoopskrbe i odvodnje te su optimizirana rješenja za opskrbu dovoljnih količina pitke vode odgovarajuće kvalitete, a uskoro će biti okončana i izgradnja pročišćivača otpadnih voda", objavljeno je na stranicama Grada Vukovara.

 

Ispust u Dunav 

"Pročišćena, obrađena te ekološki prihvatljiva voda uvelike će pridonijeti normalnom razvoju biljnog i životinjskog svijeta Dunava, ali i kvaliteti života naših sugrađana", rekao je, među ostalim, gradonačelnik Vukovara Ivan Penava tijekom nedavnog obilaska radova. 

Direktor tvrtke Vodovod grada Vukovara Dario Tišov je istaknuo kako je UPOV zapravo plan koji se spominje još od 1985. godine u članku Vukovarskih novina. Tada je, naime, Vodovod grada Vukovara obilježavao 30. rođendan. 

"Jedan od benefita, osim što je projektom obuhvaćeno 2.200 novih priključaka, također je ukidanje postojećih ispusta u Dunav. Sabirna točka svih ispusta će biti pročišćivač. Sva voda dolazit će na jednu točku, gdje će nakon grube i fine rešetke te dodatne biološke obrade, pročišćena voda biti ispuštena u Dunav. Njegov kapacitet pročišćavanja je 900 tisuća prostornih metara vode, što je ekvivalent 42.500 kućanstava", pojašnjava on, dodajući kako se dobivanje uporabne dozvole očekuje početkom 2023. godine.

voda na dlanu