Postupak javne nabave za projektiranje i izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) Petka, na lokaciji postojećeg postrojenja, kao i postrojenja za solarno sušenje mulja na Osojniku, a koji su dijelovi Aglomeracije Dubrovnik, objavljen je koncem svibnja. 

Radovi podrazumijevaju izgradnju UPOV-a 2. stupnja pročišćavanja koji se sastoji od tri glavne tehnološke cjeline: mehaničkog i biološkog pročišćavanja te obrade mulja. U sklopu radova izgradit će se novo postrojenje s pripadajućom opremom, postrojenje za obradu mulja, hidrotehnički tunel duljine oko 350 metara te podmorski ispust (835 metara). 

Najveći benefit izgradnje novog UPOV-a Petka za građane jest da će u more nakon pročišćavanja odlaziti samo tehnički čista voda, izvijestio je Grad Dubrovnik.

 

Iznimni napori 

"Nakon potpisanog ugovora za Aglomeraciju Dubrovnik, refinanciranja izgradnje pročistača za pitku vodu u Komolcu te odabirom izvođača za izgradnju niza kanalizacijskih i vodoopskrbnih cjevovoda na području grada Dubrovnika, došli smo i do krune projekta, a to je izgradnja UPOV-a Petka. Izgradnjom suvremenog postrojenja u povijest će otići postojeći zastarjeli uređaj kojeg djelatnici Vodovoda iznimnim naporima održavaju funkcionalnim, a realizacijom svih dijelova Aglomeracije naš grad će konačno imati standard kakav smo odavno zaslužili", rekao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković

Rok za dostavu ponuda je 18. kolovoza. Trajanje postupka nabave ovisit će o zahtjevima za dodatnim pojašnjenjima, prijedlozima za izmjenu i, u konačnici, mogućim žalbama zainteresiranih ponuditelja. 

Želja Vodovoda Dubrovnik je završiti proces odabira najpovoljnijeg ponuditelja do jeseni kako bi se do kraja 2022. mogla ishoditi građevinska dozvola te započeti s radovima početkom 2023. godine.