Tijekom prošlotjednog obilježavanja 143. godine organiziranog upravljanja vodama u Hrvatskoj i Dana Hrvatskih voda potpisani su ugovori za Projekt unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj – Vodno ekološko praćenje, analize i rješenja – VEPAR, javljaju Hrvatske vode. Vrijednost projekta je 250 milijuna kuna i bit će sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj unije u iznosu od 85%, a predviđeno trajanje projekta iznosi četiri godine. 

Projekt vode Hrvatske vode kao korisnik bespovratnih sredstava te Državni hidrometeorološki zavod kao projektni partner. Projekt se sastoji od unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Hrvatskoj kojima će se postići smanjenje rizika od poplava, a također unaprjeđenje u praćenju, analizama i iznalaženju optimalnih rješenja za integralno i održivo upravljanje vodama, vodnim okolišem i rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj. 


Maksimalno zabilježeni vodostaji 

"U protekloj i ovoj godini svjedočili smo velikim količinama oborina, velikim vodostajima i prijetnjama od poplava. Stoga uvijek moramo naglasiti da su poplave prirodne pojave koje su se događale u prošlosti i koje će se, nažalost, događati i u budućnosti. U posljednjih 15-ak godina na gotovo svim rijekama i mjernim postajama u Hrvatskoj premašeni su maksimalno zabilježeni vodostaji u povijesti. Stoga Hrvatske vode planiraju do 2023. iskoristiti svih raspoloživih 150 milijuna eura iz EU fondova za potrebe unapređenja sustava obrane od poplava, odnosno zaštite ljudi i njihove imovine od pojave poplava. I zato smo posebice ponosni na odobrenje projekta VEPAR koji se odnosi na temeljnu djelatnost Hrvatskih voda", istaknuo je generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković.