Zbog intervencije Grada Virovitice i tvrtke Poslovni park Virovitica, stanari stambenih zgrada u nadolazećoj ogrjevnoj sezoni imat će iste cijene toplinske energije, istaknuo je gradonačelnik Ivica Kirin prilikom obilaska kotlovnice Obrtnik koja je modernizirana ovih dana. 

Ova intervencija vezana je uz paket mjera Vlade za zaštitu kućanstava i gospodarstva, kojima je ograničen rast cijena unatoč globalnom poskupljenju energenata. Jesenski paket mjera Vlade na snazi će biti do 1. travnja 2023. godine, kada završava ogrjevna sezona. 

U sklopu modernizacije kotlovnice Obrtnik, tvrtka Poslovni Park Virovitica je zahvaljujući ulaganju čija je vrijednost 460.000 kuna (bez PDV-a) nabavila i ugradila energetski učinkovitije kotlove i automatiku. 


Rasipanje energije 

Tvrtka je u Obrtnik uložila vlastita sredstva, a zahvaljujući modernizaciji očekuje se približno pet posto manja potrošnja, što, u konačnici, ovisi o temperaturama u zimskom razdoblju. Na kotlovnicu se grije pet zgrada na Trgu dr. Ante Starčevića te Osnovna škola Vladimir Nazor, objavljeno je na stranicama Grada Virovitice

Inače, Poslovni park toplinskom energijom iz pet kotlovnica opskrbljuje 402 stambene jedinice, 46 poslovnih objekata i jednu zgradu. 

Prije šest godina modernizirane su sve kotlovnice osim Obrtnika, za što je utrošeno 2,4 milijuna kuna. Sve to utjecalo je na smanjenje fiksnih troškova za grijanje, kako za građane, tako i za poduzetnike, jer više nema 'rasipanja' toplinske energije zbog zastarjelih i loših sustava.