Hrvatska grupacija vodovoda i kanalizacije (GVIK), koja okuplja domaća komunalna vodovodna poduzeća, razmatra mogućnost da i službeno svojim članicama pošalje naputak da privremeno obustave rad na projektima vodno-komunalnih projekata financiranih iz fondova Europske unije zbog »gorućih problema u provođenju tih projekata«. Pozivajući se na neslužbene izvore Jutarnji list navodi da su neka komunalna poduzeća u većim gradovima, od Rijeke do Splita, već sasvim odustala ili znatno usporila te projekte zbog toga što ih je strah od plaćanja penala zbog pogrešaka u provođenju javne nabave i projekata za koje, tvrde, nisu odgovorni. 

»To je i razlog zbog kojega Tomislav Ćorić, ministar energije i zaštite okoliša, prima 'packe' jer je jedno od onih koja najviše kasne s realizacijom projekata iz tog resora«, ističe dnevnik. Podsjećaju da je za te projekte u programu 2014.-2020. alocirano 1,1 milijardu eura, dok je ukupna vrijednost usklađenja stanja zaštite voda s pravnom stečevinom EU od 2013. do 2023. vrijedna 4,3 milijarde eura. 

200 mil. kn financijskih korekcija

Kako su Jutarnjem listu rekli u toj udruzi, resorna ministarstva i nadzorna hrvatska i europska tijela su komunalnim poduzećima odredili financijske korekcije u iznosu od ukupno oko 200 milijuna kuna. Penalizacije pritom iznose od pet do 25 posto ukupne vrijednosti projekta, a s 25 posto su kažnjene tvrtke iz Poreča (53 milijuna kuna), Rovinja (20 milijuna kuna), Jastrebarskog (18 milijuna kuna), dok su Krk, Šibenik, Vukovar i neki drugi veći projekti kažnjeni s ukupno 60 milijuna kuna. Zbog tih penala bi, ističu u grupaciji, moglo doći ili do stečajeva nekih poduzeća ili do poskupljenja vode za građane, stoga traže od države da preuzme dio troškova tih »financijskih korekcija«.  

No, uprave komunalnih tvrtki više u takvim uvjetima ne žele preuzimati odgovornost za nove penale u »nereguliranim uvjetima«, što prijeti bojkotom projekata iz fondova EU, vrijednih milijarde eura, piše Jutarnji list. 

Slučaj Vukovar

Vukovarski Vodovod plaća velike penale za pogreške pri realizaciji Projekta Vukovar - izgradnji vodovoda, kanalizacije i pročistača. Dario Tišov, direktor Vodovoda grada Vukovara, naveo je kako dvije korekcije u iznosu od 5 posto vrijednosti ugovora koje imaju sežu od 2015. godine. Ako netko nije bio sposoban prilagoditi tender (dokumentaciju za natječaj za javnu nabavu) propisima EU-a, mora se utvrditi o komu je riječ, smatraju lokalni političari. 

"Radi se o ukupnom iznosu od oko 4,9 milijuna kuna za dva ugovora vezana uz provedbu javne nabave i nadzor. Sporna je stavka (nadzor) prošla sve kontrole kada je natječaj raspisivan i nijedno kontrolno tijelo nije stavilo prigovor na tu stavku, za koju se sada tvrdi kako je bila ograničavajuća u dokumentaciji, na što smo uložili prigovor" - naveo je Tišov i dodao kako su za ugovor o izvođenju radova za periferna naselja plaćali korekciju od 5 posto iznosa po svakoj izvedenoj situaciji. 

Država je kriva jer se nije uskladila s EU direktivama

"U to vrijeme nismo bili usklađeni u potpunosti s direktivama EU-a i koliko smo tada bili zadovoljni što smo među prvima ušli u te projekte, toliko nam je to sada problem jer nismo bili spremni niti smo imali dovoljno kapaciteta za njih" - rekao je Tišov te istaknuo kako su se pogreške javljale i na natječajima koji su naknadno raspisivani. Dodatni je problem vukovarskog Vodovoda to što je tvrtka koja je radila na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u predstečajnom postupku, piše Glas Slavonije. 

"Izvedeno je nešto više od 60 posto radova. S obzirom na to da je izgradnja rađena po Žutoj FIDIC knjizi, koja je temeljena na procjenama situacija, dosta je teško podvući crtu i procijeniti trenutno stanje, što nam je uvjet kako bismo mogli raspisati novu tender dokumentaciju da bi novi izvođač koji bude ulazio u radove znao točno otkud treba nastaviti, ali i kako bismo podijelili odgovornost" kazao je Tišov, uz navod kako su naplatili sva sredstva osiguranja od tvrtke koja je bila izvođač, što im služi kao pokriće za do sada nastalu štetu i onu koja će tek nastati. Ustvrdio je kako zbog tih problema neće doći do povećanja cijene vode u Vukovaru, a zasad se ne zna hoće li dio iznosa korekcija preuzeti država.