Vodotoranj Gornjak u Vrbovcu dio je projekta 'Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok' koji je javni investicijski projekt i odnosi se na izgradnju vodocrpilišta Kosnica te rekonstrukciju i izgradnju vodoopskrbnog sustava na području istočnog dijela Zagrebačke županije. 

Izgradnja vodotornja trajala je četiri mjeseca, a na gradilište je dostavljen u dijelovima te je spajan u ležećem položaju. Nakon zavarivanja svih čeličnih dijelova stupa vodotornja i kupole, podignut je uz pomoć dvije velike dizalice od kojih jedna (glavna) ima podiznu snagu od 500 tona. 

Konstrukcija vodotornja u Gornjem Tkalcu je visoka 39 metra i u nju je ugrađeno više od 40 tona čelika. Ukupna težina vodotornja je približno 60 tona, izvijestile su Hrvatske vode.

 

Kvalitetna pitka voda 

Zapremnina vodotornja je 200 m3 i on će biti okosnica novoizgrađenog sustava vodoopskrbe na istočnom dijelu Vrbovca, omogućavajući daljnje širenje vodoopskrbne mreže. 

Usporedno sa širenjem vodoopskrbne mreže (kroz drugu fazu), potreba za vodotornjem bit će veća jer će potrošnja u sustavu biti također veća. Veći će biti i tlak u mreži za distribuciju vode, neovisno o ostatku sustava. 

Izgradnja vodotornja ugovorena je za 4,6 milijuna kuna bez PDV-a, a osnovna namjena tog projekta je osiguranje kvalitetne pitke vode namijenjene ljudskoj potrošnji u cilju povećanja priključenosti na vodoopskrbnu mrežu, smanjenja gubitaka te povećanja pouzdanosti opskrbe i učinkovitosti sustava javne vodoopskrbe.

 

Pet vodotornjeva 

U Hrvatskim vodama podsjećaju kako je projekt Regionalni vodoopskrbni sustav Zagrebačke županije – Zagreb istok vrijedan je 883,8 milijuna kuna s PDV-om, a prihvatljivi troškovi su 707,1 milijuna kuna, od čega 483,9 milijuna kuna čine bespovratna sredstva EU-a. 

Ostalih 223,1 milijun kuna osigurali su Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja i Hrvatske vode (svatko po 89,2 milijuna kuna) te lokalna razina (44,6 milijuna kuna). 

U sklopu projekta je predviđena gradnja pet vodotornjeva (Gornjak, Preseka, Haganj, Dubrava i Kabel), od kojih je, uz postavljeni vodotoranj Gornjak, u Preseki podignut i vodotoranj Preseka visine 44 metra u studenom prošle godine.