Iako je tek druga polovica kolovoza, ne treba zaboraviti da kalendarska jesen stiže već za nekih mjesec dana, a samim time i hladniji dani. Uostalom, u većini gradova 'službeni' početak sezone grijanja, tj. uključivanje gradskih toplinarskih sustava, uobičajeno je već sredinom listopada. 
Kako biste bili spremni za nadolazeću sezonu grijanja, osim što biste što prije trebali obaviti redoviti godišnji servis izvora topline (kotla, odnosno popularnog bojlera), svakako trebate provjeriti i je li i vaš dimovodni sustav na koji je taj izvor spojen u ispravnom stanju. Dakle, ako vas u proteklih nekoliko mjeseci nije posjetio nadležni područni dimnjačar, svakako biste ga u narednih nekoliko tjedana trebali sami pozvati kako bi vam provjerio, ispitao i, ako je potrebno, očistio vaš dimovodni sustav. Isto tako, ako dimnjačar pri tome primijeti bilo kakve nepravilnosti, uvijek će ostati dovoljno vremena do početka sezone grijanja da se te nepravilnosti uklone, odnosno dimnjak dovede u sigurno i ispravno stanje. 
Podatke o ovlaštenim područnim dimnjačarima (koncesionarima) u oko 400 od ukupno 555 hrvatskih općina i gradova najlakše možete pronaći u bazi podataka dimnjačara na našem portalu. Baza se redovito nadopunjava i ispravlja s podacima iz odgovarajućih registara (npr. Registra koncesija FINA-e) ili interentskih stranica pojedinih gradova i općina.