Predsjednik Republike Zoran Milanović koncem prošlog tjedna sudjelovao je u Vukovaru na 5. sjednici Vijeća Predsjednika Republike za energetsku tranziciju. Na sjednici su predstavljene Smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja, kojima se želi naglasiti važnost i pozitivan utjecaj sustava centraliziranog grijanja i hlađenja na dekarbonizaciju urbanih sredina, ali i predložiti mjere i mehanizme koje će ukloniti trenutne prepreke. 

Predsjednik Milanović je izjavio kako se polako napuštaju stari načini grijanja. "Doći do novih načina grijanja složeno je i skupo. Ali postoji rješenje, a to su europski fondovi. Europska unija daje za to ogroman novac. Ovo je područje koje će zahtijevati vrlo agresivnu i kvalitetnu administrativnu pripremu da bi se počeli grijati, a i hladiti na način, ne možda kao Kopenhagen, koji je to počeo prvi u svijetu, ali kao Beč ili Bratislava, koja nas je prešišala u tome. Ovo su bitne teme", poručio je.

 

Milijarde na raspolaganju 

Posebni savjetnik Predsjednika za energiju i klimu i predsjednik Vijeća predsjednika Republike Hrvatske za energetsku tranziciju Julije Domac je rekao kako je Vukovar namjerno izabran za mjesto održavanja te sjednice na temu toplinarstva jer je taj grad sjajan primjer energetske tranzicije u toplinarstvu u gradskoj četvrti. 

"Mi govorimo o zahtjevima koje imamo za zaštitu klime, dekarbonizacija grijanja je jedini način da te ciljeve postignemo. To je izazov koji je pred nama kao i pred svim europskim zemljama, međutim, Hrvatska na raspolaganju sljedećih desetak godina ima 30 milijardi eura da se mijenja", istaknuo je.

 

Stručni Skup Toplinarstvo 

Predstavljene Smjernice za poticanje modernizacije centraliziranih sustava grijanja i hlađenja sadrže niz preporuka koje Vijeće predlaže ugraditi u zakonodavstvo koje se trenutno dorađuje pod utjecajem europskih direktiva kako bi se potaknula modernizacija postojećih te razvoj novih sustava centraliziranog grijanja i hlađenja, izvijestio je Ured predsjednika RH

Uoči prošlotjedne sjednice, predsjednik Milanović je u pratnji gradonačelnika Vukovara Ivana Penave obišao polje solarnih toplinskih kolektora i kotlovnicu u vukovarskom Borovom Naselju. Riječ je o uspješnoj primjeni novih tehničkih rješenja u toplinarskom sustavu vukovarske toplinarske tvrtke Tehnostan

Tu solarnu toplanu moći će obići i sudionici stručnog skupa Toplinarstvo - Forum o rješenjima za daljinsko grijanje i hlađenje koji se u organizaciji tvrtke ENERGETIKA MARKETING održava 16. i 17. rujna u Vukovaru.