U Rijeci su prošli tjedan potpisani ugovori o izvođenju dviju novih grupa radova na području toga grada i Kastva u sklopu projekta 'Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka'. 

Radi se o dva ugovora ukupno vrijedna više od 447 milijuna kuna (bez PDV-a) koje su u ime nositelja projekta potpisati direktor tvrtke Vodovod i kanalizacija Rijeka Andrej Marochini te u ime izvođača radova direktor GP-a KRK Sanjin Purić. Potpisivanju ugovora nazočio je i premijer Andrej Plenković, gradonačelnik Rijeke Marko Filipović, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović i generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković

Projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka obuhvaća gradnju i optimizaciju sustava javne odvodnje, uz izgradnju novog uređaja za pročišćavanje otpadnih voda (UPOV) i jedno je od najvećih ulaganja u komunalnu infrastrukturu u Hrvatskoj. Ukupna vrijednost projekta je 1,76 milijardi kuna (bez PDV-a), a sufinancira ga Europska unija u visini do 1,25 milijardi kuna (bez PDV-a), što čini 71,33 posto troškova, javljaju Hrvatske vode.

 

Bolja komunalna infrastruktura 

"Ovaj gotovo 300 milijuna eura vrijedan projekt važan je ne samo zbog povećanja broja priključaka za građane Rijeke i aglomeracije Rijeka, sprječavanja onečišćenja i smanjivanje gubitaka vode na području Rijeke i Kastva. Ulaganja kroz vodoopskrbu i odvodnju kroz aglomeracije diljem Hrvatske, pa tako i Rijeke, važna su za podizanje životnog standarda stanovnika i bolju kvalitetu života. Bitna je i činjenica da sredstva dolaze uz fondova EU-a u iznosu od 70 posto, približno 20 posto sredstava izdvajaju Ministarstvo gospodarstva i Hrvatske vode, a ostali dio lokalna zajednica", kazao je Plenković. 

Gradonačelnik Rijeke Marko Filipović podsjetio je kako je projekt Poboljšanje vodnokomunalne infrastrukture na području aglomeracije Rijeka najveći u Hrvatskoj nakon projekta izgradnje Pelješkog mosta. 

"Ova dva LOT-a poboljšavaju komunalnu infrastrukturu na području Rijeke. Zalog su i čiste vode za piće, a jednako tako i čistoga mora", rekao je Filipović, dodavši kako je riječ o iznimno opsežnom i složenom projektu.