Mnogi njemački mediji izvijestili su kako Savezna vlada odustaje od ambicioznog plana da se nakon 2024. godine u zgradama smiju koristiti samo sustavi grijanja koji svoje energetske potrebe pokrivaju s najmanje 65% obnovljivih izvora

To bi, zapravo, značilo da dizalice topline kao izvor topline sustava grijanja u mnogim slučajevima postaju obvezne jer se spomenuti zahtjev najčešće može ispuniti samo njima. Ujedno bi sustavi grijanja koji kao energent koriste plin ili loživo ulje gotovo bili zabranjeni. No, stručnjaci upozoravaju kako dizalice topline nisu univerzalno rješenje i da, primjerice, imaju iznimno veliku potrošnju električne energije ako zgrada ili kuća imaju lošu toplinsku izolaciju i/ili ako su vanjske temperature zraka vrlo niske. Istodobno, u Njemačkoj nedostaje stručnjaka (instalatera i servisera) za rad s dizalicama topline: za njihovu ugradnju, servisiranje i održavanje. 

Zbog toga su nadležni Savezno ministarstvo gospodarstva i zaštite klime (BMWK) i Savezno ministarstvo za stanovanje, razvoj gradova i graditeljstvo (BMWSB) objavili dokument u kojem se navodi kako se spomenuti ambiciozni plan ipak neće moći provesti kako se namjeravalo. Ujedno su predložena druga rješenja koja će se moći koristiti za pokrivanje 65% potreba za grijanjem kuća ili zgrada na obnovljive izvore. Neka od njih su hibridne dizalice topline, plinski kotlovi koji umjesto prirodnog plina koriste biometan, zeleni vodik i sl., kotlovi na biomasu, električni sustavi grijanja (?!) i, naravno, priključivanje na toplinarski sustav. 

Uz to, smatra se kako bi trebalo postojati odgovarajuće prijelazno razdoblje u kojem vlasnici kuća ili zgrada u slučaju kvara izvora topline neće odmah morati zamijeniti dotadašnji sustav grijanja na plin ili loživo ulje onime na obnovljive izvore (što bi ponekad bilo i nemoguće, uzevši u obzir nedostatak stručnjaka pa i povremene nestašice novih uređaja na tržištu). Tako se sada predlaže rok od tri godine, u kojem bi se takva zamjena morala provesti, objavio je njemački stručni portal 'CCI.Dialog'.