HEP Toplinarstvo predstavilo je danas na uvodnoj konferenciji projekt 'Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do Toplane Pogona Osijek'. Ukupna vrijednost projekta je 78,91 milijun kuna, od čega 46,01 milijun kuna čine bespovratna sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj, dodijeljena u okviru Operativnog programa 'Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020', priopćeno je iz agencije Aplauz komunikacije. 

Projekt HEP Toplinarstva podržalo je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije kao kapitalni projekt u energetskom sustavu Osječko-baranjske županije, koji će stvoriti preduvjete za održivost i okolišnu prihvatljivost energetskog sustava u Osijeku.

 

Globalni klimatski ciljevi 

"Hrvatska elektroprivreda kontinuirano ulaže u kvalitetu osječkog centralnog toplinskog sustava i sigurnost opskrbe kupaca toplinskom energijom. Tako na lokaciji TE-TO Osijek planiramo izgraditi novo visokoučinkovito kombi-kogeneracijsko postrojenje, vrijedno više od 500 milijuna kuna. U Termoelektrani-toplani u realizaciji i planu imamo i više drugih projekata, ukupne vrijednosti oko 180 milijuna kuna. Osijek je primjer intenzivne realizacije obnovljivog scenarija razvoja HEP-a. Na području grada imamo 22 ELEN punionice električnih vozila i pet sunčanih elektrana instaliranih na krovovima naših poslovnih objekata. Svi navedeni projekti od velikog značaja za građane i gospodarstvo, ali i za globalne klimatske ciljeve, uključujući i projekt zamjene spojnog vrelovoda, ostvaruju se zahvaljujući snažnoj sinergiji Grada Osijeka, Županije, HEP-a i Vlade", izjavio je Frane Barbarić, predsjednik Uprave Hrvatske elektroprivrede (HEP)

Postojeći spojni vrelovod od Termoelektrane-toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek, duljine 4,4 kilometara i promjera 550 milimetara, položen je 1987. godine. 

S ciljem nastavka uspješnog obavljanja distribucije toplinske energije u Osijeku, a samim time zadovoljenja toplinskih potreba za više od 11.500 krajnjih kupaca priključenih na vrelovodnu mrežu, HEP Toplinarstvo će zamijeniti postojeći spojni vrelovod novim i modernijim, promjera 800 milimetara. Tako će se povećati sigurnost opskrbe krajnjih kupaca toplinskom energijom te omogućiti daljnji razvoj vrelovodne mreže na području grada Osijeka.

 

Urbani razvoj 

"Zamjena spojnog vrelovoda od Termoelektrane toplane Osijek do Toplane Pogona Osijek jedan je od šest strateških projekata unutar Urbane aglomeracije Osijek koji zajedno vrijede približno 290 milijuna kuna te značajno podižu komunalni standard i kvalitetu života građana. Realizacijom ove investicije građani i gospodarski subjekti Osijeka dobit će pouzdan i energetski učinkovit toplinski sustav u Osijeku, kao i mogućnost njegovog daljnjeg razvoja, uz još čišći i zdraviji okoliš, stoga zahvaljujem HEP-u i nadležnome ministarstvu te čestitam na uspješnoj pripremi ovog složenog projekta. Ovo je tek jedan u nizu velikih strateških projekata koji se trenutačno provode na području grada Osijeka, čija je vrijednost veća od milijardu kuna, a u pripremi su i novi koji premašuju dvije milijarde, čime Osijek jasno potvrđuje svoju ulogu kao pokretača urbanoga i gospodarskog razvoja ove regije", izjavio je Ivan Radić, gradonačelnik Osijeka. 

Završetkom projekta smanjit će se gubici u distribuciji toplinske energije sa 7,66 posto na 6,58 posto. A to će dovesti do uštede primarnog goriva u proizvodnji toplinske energije u Osijeku od 6.151 MW h te posljedično smanjenja emisije ugljikova dioksida u iznosu od 4.378 tona godišnje. 

Od ukupno 4,4 kilometara spojnog vrelovoda, u 2021. godini zamijenit će se 300 metara. U 2022. će se pak zamijeniti 3,5 kilometara, a ostalih 535 metara tijekom 2023. godine, kada projekt i završava. 

Više informacija o projektu 'Zamjena spojnog vrelovoda od TE-TO Osijek do toplane Pogona Osijek' moguće je saznati na stranicama: www.vrelovod-osijek.com.hr.