U Srbiji želimo vidjeti što više tvrtki koje se bave obnovljivim izvorima, graditi hidro, plinska i solarna postrojenja te pridonijeti smanjenju emisija ugljikovog dioksida, izjavila je potpredsjednica tamošnje vlade i ministrica rudarstva i energetike Zorana Mihajlović tijekom jučerašnjeg razgovora s predstavnicima austrijske tvrtke Solid Solar Energy Systems o mogućnostima suradnje te ulaganjima u sunčane elektrane

Srbija je, istaknula je, nedavno dobila četiri bitna zakona u energetici i rudarstvu, uključujući i novi Zakon o obnovljivim izvorima energije. Za Srbiju i daljnji razvoj, dodala je, važna su ulaganja u obnovljive izvore.

 

Istraživanje tržišta 

Također, nastavila je, za Srbiju je bitna energetska i ekološka sigurnost na putu energetske tranzicije i zelene energije. "Naš cilj je da do 2040. godine 40 posto energije dobivamo iz obnovljivih izvora", poručila je Mihajlović, priopćeno je iz Ministarstva rudarstva i energetike Srbije

Direktor Solid Solar Energy Systemsa Stephan Jantscher je istaknuo kako je ta tvrtka prije tri godine došla u Srbiju te da je zainteresirana za ulaganja u solarna postrojenja. 

"Sa srpskim partnerima istražili smo tržište te smo napravili nekoliko studija izvedivosti za više gradova kako bismo procijenili potencijal Sunčeve energije. Spremni smo za detaljno projektiranje i izgradnju solarnih postrojenja. Imamo tehnologiju i iskustvo, na tržištu smo prisutni više od 30 godina i upravljamo s više od 20 sustava", rekao je.