Komunalna tvrtka grada Beča Wien Energie u suradnji s gradskim poduzećem za zbrinjavanje otpada (MA 48) te gradskom službom za upravljanje šumama i poljoprivrednim površinama (MA 49) trenutačno gradi najveću fotonaponsku elektranu ne samo u Beču nego i u cijeloj Austriji.

Na području nekadašnje deponije šljunka u bečkoj ulici Schafflerhofstraße, u okrugu Donaustadt, krajem ove godine nastat će fotonaponsko postrojenje snage 11,5 MW koje će imati 25.780 solarnih modula. Ono će se prostirati na površini od 12,5 hektara, što otprilike odgovara površini 15 nogometnih igrališta. 

Ova solarna elektrana proizvodit će ukupno 13 GWh energije te će smanjivati emisiju ugljikovog dioksida za 4.500 tona godišnje. Nastalom energijom moći će se opskrbiti približno 5.200 bečkih kućanstava. Zanimljiva je činjenica da će travnato područje oko solarnih modula od travnja do listopada služiti za ispašu ovaca. Stado od 150 crno-smeđih planinskih ovaca ondje će umjesto kosilica održavati zelene površine, što je ekološki prihvatljivije i doprinosi povećanju bioraznolikosti. 

Pametno korištenje prostora

Solarni će paneli biti blago povišeni te će ujedno štititi životinje od direktne sunčeve svjetlosti i vjetra. Sve će električne komponente biti dobro zaštićene. Uz klasične solarne panele bit će postavljeno i njih 500 dvostranih koji će biti okrenuti okomito i u smjeru istok-zapad. 

Između pojedinih redova panela moguć je uzgoj žitarica ili povrća i njihova obrada poljoprivrednim strojevima kao i na uobičajenim njivama. Tako će se to područje moći i do 60 % učinkovitije iskoristiti. Postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad u prosincu 2020. godine.