Američki portal 'Power Engineering International' je objavio kako bečka gradska energetska tvrtka Wien Energie koristi blockchain. Kako se ističe, time će se značajno olakšati proizvodnja električne energije iz obnovljivih izvora i punjenje električnih vozila. Do sada su usluge temeljene na blockchainu u Beču ispitivane na području 2. okruga, pri čemu su stečena iskustva, na osnovi kojih su razrađeni poslovni modeli koji se sada nude tržištu. 
Blockchain je distribuirani računalni zapis transakcija ili drugih podataka koji se obrađuju bez potrebe za posrednikom i neosjetljiv je za naknadne promjene. Stoga je privlačan za usluge u energetici, gdje se moraju obavljati vrlo složene transakcije između velikih i malih proizvođača i potrošača energije, ali i velikih korporacija i ustanova, a posebice danas kada na tržište i u mrežu dolazi sve više energije iz decentraliziranih i postrojenja na obnovljive izvore. 
Wien Energie svoje usluge nudi za čak 2 mil. kupaca u maloprodaji (tj. za kućanstva) i za 235 000 poslovnih korisnika, a tvrtka je dio mreže Enerchain koja okuplja 35 europskih energetskih tvrtki koje sudjeluju u ispitivanjima kojima je cilj stvoriti trgovačku platformu za električnu energiju i plin i omogućiti trgovanje prema načelu B2B.