Bill Gates,, koji je kroz svoju zakladu i fondove investirao 1,4 mlrd. USD u fosilne izvore kaže da je povlačenje investicija iz fosilnih goriva "lažno rješenje" i optužuje pobornike zaštite okoliša da šire neistinite tvrdnje o cijeni sunčeve energije. Gates je u intervjuu za Atlantic kritizirao globalni pokret mirovinskih fondova, sveučilišta, predstavnika crkve i lokalnih vlasti koji su najavili ukupno povlačenje investicija u naftu, ugljen i plin u iznosu od 2.6 milijardi dolara. "Brine me da želja ljudi da riješe ovaj problem, idealizam i uložena energija prema nečem što neće emitirati ugljik nije dovoljna, jer će vlasnici tih kompanija nastaviti s iskorištavanjem dok god nema poreza na emisije i dok je trgovina legalna" rekao je. Gates je rekao i da pobornici okoliša obmanjuju javnost tvrdnjama da je cijena sunčeve energije jednaka onaj fosilnih goriva. 
"Oni kažu da je cijena kilovata po satu u podne u Arizoni jednaka cijeni kilovata dobivenog od ugljikovodika. Ali to ne vrijedi noću, to ne vrijedi kad sunce prestane sjati, stoga činjenica da u jednom trenutku imate paritet ne znači ništa," rekao je. Gates je kritiku iznio uslijed rastućeg pritiska na zakladu koju vodi sa suprugom i poziva da se priključi povlačenju uloga iz te industrije. On poziva američku vladu da utrostruči godišnji budžet za istraživanje energije. Gates je najavio u lipnju da će investirati 2 mlrd USD u tehnologije obnovljivih izvora eneregije, ali je odbio povući se iz ulaganja u fosilne izvore. Tada je rekao FT-u da je jedini način da postojeće tehnologije smanje globalne emisije CO2 moguće isključivo uz "više nego astronomske troškove" i da je jedini put istraživanje novih tehnologija. "Ključna stvar za energiju je pouzdanost, treba nam nešto što radi pouzdano. Nema te baterije koja bi nam dopustila da svu svoju energiju dobivamo iz Sunca", kazao je tada. 
Pobornici povlačenje investicija kažu da je njegova kritika neutemeljena. "Nitko ne tvrdi da će samo dezinvestiranje riješiti problem i klimatsku krizu, ali je isto tako očito da ništa nećemo postići ako ne oslabimo političku moć fosilne industrije. Ako želite vidjeti klimatsku akciju, jednostavno ne možete nastaviti investirati u tvrtke koje planiraju spaliti pet puta više ugljena, nafte i plina od one koju klima može podnijeti," rekao je za Guardian Tim Ratcliffe iz nevladine organizacije 350.org koji je jedan od predvodnika pokreta. Da bi rast globalne temperature ostao na razini 2C u zemlji bi trebalo ostati između dvije trećine i četiri petine fosilnih izvora.