Grad Čakovec prepoznao je veliki interes građana za ugradnju i korištenje kućnih sunčanih elektrana pa se, u cilju pružanja kvalificiranih informacija o toj temi, uključio u II. turneju Dobra energija koju organizira Zelena energetska zadruga (ZEZ)

Edukacija o ugradnji sunčanih elektrana, troškovima, potrebnoj dokumentaciji, prilikama za sufinanciranje i udruživanju sa sugrađanima s ciljem razmjene energije, održana je 19. listopada u Čakovcu pod vodstvom tehničke stručnjakinje Maje Katić. Osim s njom, gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini tom se prigodom sastala s upraviteljem Zadruge Zoranom Kordićem te voditeljicom projekata Hajdanom Rukavinom kako bi se upoznala s njihovim radom i potencijalima suradnje.

 

Lokalna usmjerenost 

"Sve što je povezano s obnovljivim izvorima, tzv. zelenom energijom općenito nas zanima, a ZEZ je dobar sugovornik jer ima reference suradnje s gradovima u cijeloj Hrvatskoj i iskustvo u pripremi i vođenju projekata iz te domene. Vidimo prostor za suradnju na projektima koje Grad Čakovec trenutno priprema za svoje objekte i na razvijanju naših projektnih ideja u skoroj budućnosti. Vodimo se Strategijom energetskog razvoja Hrvatske do 2030. koja usmjerava k smanjenju emisije stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora, sigurnosti opskrbe, razvoju unutarnjeg energetskog tržišta. Odličan interes građana za edukaciju koju je ZEZ osmislio tijekom turneje Dobra energija potvrda je da smo na dobrom putu. Građani žele znati više, zanimaju ih ulaganja, uštede, sve opcije koje trebaju staviti na vagu, a na nama je da to promoviramo i da stvaramo uvjete za jednostavan i brz pristup kvalitetnim informacijama", ističe Ljerka Cividini. 

Kampanja ZEZ-a je, izvijestio je Grad Čakovec, lokalno usmjerena kako bi se prilike korištenja Sunčane energije izravnom komunikacijom približile što većem broju građana te potaknulo razumijevanje takve energije kao lokalnog resursa koji ima potencijal biti nositelj razvoja hrvatskih gradova.