Poduzetnik Dragan Jurilj potpisao je ovaj tjedan s tvrtkom Crosco ugovor o izvođenju istražnih radova na razvoju eksploatacijskog polja najveće geotermalne elektrane u Hrvatskoj Zagocha snage 20 MW u blizini Slatine vrijedan 11,4 milijuna kuna. Riječ je o radovima bušenja, remonta te hidrodinamičkih mjerenja bušotine PS-5 koji se izvode kako bi se u fazi istraživanja potvrdili geotermalni resursi buduće elektrane, objavio je Lider. 

Kada se izgradi, Zagocha će biti najveće ORC postrojenje u Europskoj uniji i bit će dvostruko veće od geotermalne elektrane u u Velikoj Cigleni kod Bjelovara koju Dragan Jurilj preko društva Geo Power energy Development zajedno sa svojim partnerom Goranom Pavlovićem u operativnom radu ima već 3 godine, navodi se u priopćenju. 

Uz društvo Crosco, potpisani su ugovori sa još desetak domaćih i inozemnih tvrtki među kojima su tvrtka Elektrocentar Petek koja će obaviti sve pripremne građevinske radove i uslugu transporta, tvrtka Komrad koja će osigurati priključak na hidrantsku mrežu radi opskrbe lokacije vodom, tvrtka STSI koja radi prilagodbu bušotinske glave za geotermalnu eksploataciju, Ina koja je osigurala sav materijal koji je potrebno ugraditi u bušotinu dok će tvrtka Geoda izvršiti magnetoteluriska (MT) mjerenja. Ugovori su također potpisani i s još nekoliko inozemnih tvrtki koje će osigurati razne servise i materijale poput isplake te opreme za karotažna mjerenja i dr., a ukupna vrijednost radova u ovoj fazi projekta iznosi oko 24 milijuna kuna.