Svjetska vjetroenergetika u 2021. godini dosegnula je novi rekord. Naime, novoinstalirana snaga svih svjetskih vjetroelektrana prošle je godine bila tek nešto manja od 100 GW. Točnije, snaga je iznosila 99,2 GW, dok je godinu dana ranije iznosila 98,5 GW. Najviše novih vjetroelektrana, promatrano ukupnom snagom, izgrađeno je prošle godine na kopnu, 83%, dok je novoinstalirana snaga pučinskih (odobalnih, 'offshore') vjetroelektrana iznosila 16,8 GW, što znači da je u usporedbi s 2020. povećana za 161%.

Po ukupnoj novoinstaliranoj snazi vjetroelektrana, promatrajući proizvođače opreme, na prvom je mjestu i dalje danska tvrtka Vestas sa snagom novih postrojenja od 15,2 GW, a zatim slijedi kineska tvrtka Goldwind sa snagom 12 GW. Na trećem je mjestu njemačko-španjolski proizvođač Siemens Gamesa, a zatim slijede kineski Envision i američki General Electric. 

Prema novoinstaliranoj snazi vjetroelektrana po zemljama vodeća je, naravno, Kina i to s 55,8 GW ili za tek 2 GW u odnosu na 2020. godinu. Zatim slijedi SAD, gdje je novoinstalirana snaga u 2021. iznosila 13 GW, pri čemu treba napomenuti kako na SAD i Kinu zajedno otpada čak 2/3 ukupne novoinstalirane snage vjetroelektrana te godine u svijetu. Ono što je najzanimljivije je proboj na treće mjesto te ljestvice, koji je u 2021. godini ostvario Vijetnam, s 3,6 GW novoinstalirane snage vjetroelektrana, izvijestio je američki portal 'BloombergNEF'.