Projekt energetske učinkovitosti u Područnoj školi Čobe-Kopice Osnovne škole Novi Šeher u općini Maglaj u Bosni i Hercegovini nedavno je i službeno završen. Škola je tako dobila novu fasadu i stolariju te dizalicu topline koja je zamijenila stari kotao za grijanje na kruto gorivo. 

Ta područna škola jedna je od pet u Zeničko-dobojskom kantonu koje su uključene u projekt energetske učinkovitosti. A taj projekt s po približno 384 tisuće kuna (100.000 KM) financiraju Ministarstvo za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona te Caritas Švicarske.

 

Strategija ministarstva 

"Strateški cilj Caritasa Švicarske je raditi projekte koji će smanjiti emisije ugljikova dioksida i ostalih stakleničkih plinova uvođenjem čistih tehnologija i primjenjujući ih, prema mogućnostima, u onim sredinama gdje se mogu dalje širiti. Naša je procjena da su najbolji objekti obrazovne ustanove jer će se dalje prenositi znanja o energetskoj učinkovitosti", rekao je projektni menadžer za projekte energetske učinkovitosti i korištenje obnovljivih izvora Caritasa Švicarske Fuad Imamović

On je naglasio da se ovakvim projektima potreba za energijom smanjuje za 50 posto, a novim sustavima grijanja, kao što su dizalice topline, za još 20 do 30 posto. 

Pored PŠ Čobe-Kopice, ovim projektom obuhvaćene su PŠ Kosova, koja je također dobila dizalicu topline, te PŠ Moševac, PŠ Seoci Zenica i osnovna škola Kovači Zavidovići, objavljeno je na stranicama Zeničko-dobojskog kantona

"Strategija ministarstva je gdje god je moguće izbaciti iz uporabe fosilna goriva, što smo učinili u ove dvije škole", rekao je ministar za obrazovanje, znanost, kulturu i sport Zeničko-dobojskog kantona Spahija Kozlić.